"Overkligt med landslagsdebut vid 43 års ålder"

Fyra debutanter i truppen – och ett par i båset. Nye förbundskaptenen Sam Hallam är en av nykomlingarna när Tre Kronor ställs mot Tjeckien. –Det känns lite overkligt att begå landslagsdebut vid 43 års ålder, säger han.

Nye förbundskaptenen Sam Hallam under träning med Tre Kronor. Nu väntar matchdebuten.

Nye förbundskaptenen Sam Hallam under träning med Tre Kronor. Nu väntar matchdebuten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ishockey2022-11-09 11:07

Efter succén med tre SM-guld i Växjö väntar nu nästa steg för Sam Hallam.

Som chef i Tre Kronor.

Som liten drömde han om att göra en spelarkarriär i landslaget, nu blir det som tränare i stället.

– Jag följde Tre Kronor väldigt nära under uppväxten, det har alltid varit en dröm för mig. Sedan fick jag ge upp den ganska tidigt och insåg att många var bättre än jag, säger Hallam som avslutade sin egen spelarkarriär vid 24 års ålder på grund av ryggproblem.

Första uppgiften är Tjeckien i Karjalaturneringen på bortaplan i Ceske Budejovice.

I båset är det inte bara Hallam som är ny. Assisterande förbundskaptenen Stefan Klockare, före detta Örebro och Skellefteå, är också ny. Han gjorde några landskamper med B-landslaget Vikingarna under sin aktiva tid.

Mikael Karlberg är inplockad från Leksand som andre assistent. Han gjorde nio landskamper under sin spelarkarriär. Till den rollen ska en tränare anställas till nästa säsong, men denna säsong provar man sig fram med olika namn. Till nästa turnering i Schweiz kommer förre Skellefteå- och Linköpingstränaren Bert Robertsson att ha den rollen.

– Det kommer att bli så att jag coachar forwards under match, Stefan kommer att coacha backar och i numerärt underläge och Micke Karlberg kommer att vara ansvarig för powerplay. Sedan är ju jag ytterst ansvarig, säger Hallam.

Fakta: Spelarna som gör landslagsdebut

Debutanterna i Tre Kronors trupp:

Hardy Häman Aktell, 24 år, back, Växjö.

Ludvig Larsson, 27, forward, Rögle.

Jonathan Johnson, 29, f, Skellefteå.

Rickard Hugg, 23, f, Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!