Örebro vände och vann: "Trubbigt ibland"

Efter en svag inledning kom Örebro starkt tillbaka och vann seriepremiären mot Leksand med 5–3. Matchvinnare blev Glenn Gustafsson, som gjorde avgörande 4­–3-målet efter 16.04 i slutperioden. –Det var trubbigt ibland, men samtidigt hittade vi ett sätt att vinna, säger Örebros Mathias Bromé.

Örebro fick fira mot Leksand.

Ishockey2023-09-14 21:30

Leksand fick en smakstart när Marek Hrivik gjorde 1–0 redan efter 1.36. Därefter tog dalkarlarna över spelet på planen.

Dalalaget skapade långa anfall som riktigt pressade Örebro. Markus Karlbergs 2–0 efter 14.53 var ett resultat av det övertaget.

Örebrocoachen Johan Hedberg, som gjorde sin första SHL-match som tränare och dessutom mot Leksand, där han spelat så många säsonger, var inte nöjd med sitt lag:

– Vi tappade pucken i fel lägen och de får vända på oss. Dessutom blev vi stressade. Vi är ett bra lag och måste lugna ner oss, sade han i TV4 Play i första periodpausen.

Leksand började också bra i andra perioden där bland annat Anton Lindholm hade ett stolpskott efter 4.30.

In i matchen

Två minuter senare blev Leksands Arvid Eljans utvisad. Då bjöds Örebro in i matchen och satte, under långa stunder, stor press på Leksand.

Efter 8.18 blev det också dags för två av Örebros tunga nyförvärv att kliva fram och visa klassen. Hannes Björninen slog en strålande fin passning till Jonathan Lekkerimäki som reducerade till 2–1.

– Det var bra pass och bara skjuta mål, säger Jonathan Lekkerimäki i TV4 Play och förklarade varför Örebro kom tillbaka i matchen:

– Vi vårdade pucken mer.

Leksands Jon Knuts fick mot slutet av perioden pucken i mål, men några tiondelar efter slutsignalen.

I tredje perioden kvitterade Örebros Emil Larsson redan efter 54 sekunder. Därefter tog Örebro helt över matchen och parkerade i Leksands försvarszon. Det var så pressat för Leksand att tränaren Björn Hellkvist tvingades ta timeout för att lugna ner sitt lag.

Därför blev det en kalldusch för Örebro när först Oliver Eklind blev utvisad och Leksands nyförvärv Lukas Vejdemo styrde in 3­–2 i powerplay efter ett skott Olle Alsing från blålinjen.

Avgörandet

Örebros Ludvig Larsson svarade två minuter senare genom att kvittera till 3–3.

Men Örebro behöll greppet och Glenn Gustafsson gjorde segermålet 4­3 efter 16.04 i sista perioden.

Leksand gjorde ingen dålig match, utan spelade tidvis riktigt bra. Samtidigt signalerade tränaren Björn Hellkvist om tålamod i TV4 Play:

– Det är fortfarande tidigt på säsongen när man måste jobba på sitt systemtänktänk. Det kommer inte naturligt ännu, men vi jobbar på det.