Örebro bröt dystra sviten med kross

Örebro bjöd hemmapubliken på en 6–2-seger mot Växjö i en slutsåld Behrn arena. Men trots krossen mot de regerande mästarna så var inte tränaren Niklas Eriksson speciellt imponerad. –Ibland när man står i ett hockeybås och alla puckar går in så är det lätt att vara tränare. Men jag tycker att matchen som sådan var ju… eller framförallt första perioden var Växjös om man ser till spelet.

Örebro vann hemma mot Växjö. Arkivbild.

Ishockey2022-02-26 20:30

I torsdags föll Örebro för tredje SHL-matchen i följd mot Luleå och tränaren Niklas Eriksson var bekymrad och ville se kraftig förbättring.

Och på lördagskvällen var Örebro ruskigt effektiv mot tabellfemman Växjö och tog en viktig trepoängare i kampen om topp sex.

Men faktum är att Niklas Eriksson inte heller var särskilt nöjd med spelet mot Växjö – trots de stora siffrorna.

– Vi var passiva och tittade på för mycket, istället för att ta initiativ. Sen när vi får målen med oss i andra perioden så växer vårt självförtroende och därifrån kan vi spela på vår ledning och ha kontroll på matchen, tack vare att vi får dom här målen, säger han på presskonferensen.

Men Växjö öppnade målskyttet efter sex minuter när Amil Krupic skickade in matchens och tillika sitt första SHL-mål bakom Örebros storspelande backup-målvakt Jonas Arntzen.

Finsk vändning

Så fem minuter senare kom vändningen – och det var Örebrocentern Jani Lajunen som klev fram och gjorde två snabba och turliga mål mot sitt förra lag som han vann SM-guld med 2015. Först styrde finländaren in kvitteringen förbi målvakten Emil Larmi efter att Libor Sulak krutat på från blå. Och kort därefter studsade pucken rätt igen för Jani Lajunen efter rena flipperspelet framför gästernas målvakt.

– Det var ett par turliga studsar, men det gäller att ta pucken till mål och det gav utdelning, sade tvåmålsskytten till C More.

Ganska omgående i den andra perioden utökade Rodrigo Abols hemmaledningen till 3-1 med en handledare från slottet i powerplay.

"Ibland är det märkligt"

Och efter drygt halva matchen tog forwarden Emil Larsson elegant ner en lång puck på volley och satte 4-1 i boxplay. Ett par minuter senare höll Robert Leino sig framme och styrde in femettan – och då fick målvakten Emil Larmi nog och lämnade över till Adam Åhman.

– Tredje perioden blir ju sen mer att den spelas av. Ja ibland är det märkligt med hockey hur matcher utvecklas och alla matcher lever sitt eget liv. Vi är glada att vi hade effektivitet i dag. Jag tycker att vi behöver bli mer intensiva i vårt eget spel, det var lite samma sak i starten mot Luleå.

Men åtta minuter in i tredje perioden styrde i varje fall Växjöforwarden Martin Lundberg in 5-2 i powerplay. Hemmalagets lagkapten Rodrigo Abols fick sedan sista ordet när han gjorde sitt andra mål för kvällen och satte 6-2 i tom bur i slutminuten.

För tabellsexan Örebro väntar en ny hemmamatch redan imorgon söndag då Frölunda kommer till Behrn arena.

– Vi måste upp med intensiteten från start då. Frölunda är revanschsugna från dagens förlust mot Färjestad, det är en jättetuff motståndare, säger Niklas Eriksson.