Om dramat: "Axlarna har varit en bit över örsnibbarna"

Det har varit en höst som inte varit lik någon annan. Vi fick en pratstund med Vimmerbys sportchef Morgan Persson om den hårda kampen om Allettan, coronan, den nye kanadicken – och en del annat.

Vimmerby Hockey och sportchefen Morgan Persson kan andas ut. Första målsättningen med att nå Allettan är uppfylld.

Vimmerby Hockey och sportchefen Morgan Persson kan andas ut. Första målsättningen med att nå Allettan är uppfylld.

Foto: Arkiv

Ishockey2021-01-04 19:00

Som många andra inblandade i Vimmerby Hockey kunde Morgan Persson kosta på sig att andas ut rejält i söndags kväll. Det blev seger borta mot Halmstad Hammers (6–2) och platsen i Allettan var säkrad. 

– Så skönt. Vilket drama det har varit. Jag är sjukt imponerad av laget, grabbarna och coacherna hur de hanterade matchen mot Halmstad. 

Hur pass nervöst var det?

– Jag var inte nervös, mer spänd. Jag hade faktiskt en bra känsla inför matchen och trodde att vi skulle vinna. Men visst...axlarna har varit en bit över örsnibbarna en tid nu, säger Persson och syftar på den knivskarpa duellen som varit mot flera andra lag om de sista platserna till Allettan. 

Positionen som topp-fem i serien ger också klirr i klubbkassan. En summa som nämns är 100.000 kronor. Utöver spel i Allettan har Vimmerby även säkrat sin status som ett lag i Hockeyettan även säsongen 2021/2022. 

– Det känns jättebra att vi studsade tillbaka på det här sättet eftersom vi missade Allettan förra säsongen. Och jätteviktigt att vi är klara för ettan, utan att behöva spela en oviss vårserie. Den är skittuff. Nu slipper vi den typ av press. Då hade vi på något sätt bara haft något att förlora. Nu känns det bara som vi har saker att vinna. Det är skönt för alla att vi har uppnått en viktig målsättning, men såklart är vi inte nöjda där. Nu siktar vi framåt mot en otroligt spännande alletta. 

På tal om att blicka framåt. Nu kan VH och Morgan Persson släppa hösten bakom sig. En höst som på många sätt ställt höga krav – på olika sätt.

– Det har varit ett tråkigt 2020. Rent hockeymässigt var det förstås roligt fram till mitten av 2020, då vi tvingades sluta spela i förtid på grund av coronan. Annars har det varit ganska jobbigt. Men återigen, killarna har hanterat säsongen på ett fantastiskt sätt. Förutsättningarna har varit tuffa med tomma läktare, ingen publik och så coronan. Vi har haft våra downperioder, men har alltid kommit tillbaka. Det tyder på bra karaktär. 

Enligt uppgifter får Vimmerby möta Troja, Karlskrona, Nybro och Mörrum från den södra grundserien, Huddinge och Visby från den östra och Dalen, Mariestad och Skövde från den västra serien. På förhand nio tuffa motståndare. 

– Absolut, men det känns nästan som att den grundserie vi spelade i var minst lika tuff som Allettan kommer att bli. 

För att ha chans att nå Allsvenskan krävs att Vimmerby blir minst åtta i Allettan. Lag 1–6 går direkt till åttondelsfinal och lag 7–8 får fortsatt chansen i ett så kallat Play In. 

Vad tycker du om det nya upplägget?

– Bra. Det enda negativa är att det bara finns en plats att spela om för att gå upp i Allsvenskan. Det gäller att vi är med från start och kör hela vägen in. Det kommer bli ett getingbo. 

Ni har nyss gjort klart med en ny kanadick (Josh Brittain). Vad är dina tankar om honom?

– En välmeriterad herre som vunnit mycket. Han har ett fint CV. Jag kan tycka att det är en spelartyp som vi har saknat. Han är obekväm att möta, spelar fysiskt och fullföljer tacklingarna. Därmed inte sagt att han ska åka omkring och mosa på folk hela tiden. Han har också varit med länge och vet vad det handlar om. 

Hur länge har han varit på er radar?

– Det är ganska färskt. Vi har haft kontakt i närmare en vecka. En vän till mig har gett fina rekommendationer. 

Han har inte spelat i höst. Hur tror du att det påverkar honom?

– Inte så mycket. Det tar förhoppningsvis bara en eller två matcher för honom att komma in i det. Han är så pass professionell och har tillsammans med en grupp andra hockeyspelare tränat hårt på is under lång tid. 

Förhoppningen var att han skulle ansluta till Vimmerby på torsdag. Så blir det inte. 

– Nej, han kommer till Sverige fredag förmiddag. Hans fru hade ett sista jobb som måste klaras av på onsdag. Sedan bilar de från Ottawa till Toronto och flyger därifrån. 

Händer något annat i truppen?

– Oscar Gustafsson är på väg tillbaka efter sin skada. Det dröjer minst en vecka till innan han kan köra igen, kanske två. Det är mer osäkert med "Poppe" (Max Popovic). Han har fortfarande sviter av coronan och det får helt enkelt ta den tid det tar. 

Morgan Persson säger vidare att man jobbar med att få in en back till i truppen. 

– Vår förhoppning är att det ska bli klart innan veckan är över, men vi vet inte än. Vi har några spår som vi jobbar på. 

Preliminär premiäromgång

Enligt hockeyexperten Mikael Mjörnberg spelas premiäromgångarna i den södra Allettan enligt följande: 

Fredag 8 januari: Visby–Dalen

Söndag 10 januari: Vimmerby–Skövde, Mörrum–Huddinge, Nybro–Mariestad, Troja–Karlskrona

Onsdag 13 januari: Karlskrona–Nybro, Mariestad–Mörrum, Huddinge–Vimmerby, Dalen–Troja

Fredag 15 januari: Skövde–Visby/Roma

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!