Nyförvärvet hjälte – tung seger för Djurgården

Nye backstjärnan Éric Gélinas nätade i debuten när Djurgården körde över Växjö med 6–2. Tre tunga poäng som innebar att Djurgården närmar sig Malmö i bottenstriden. Problemet för "Blåränderna"? Det gjorde även Timrå, via 6–3 borta mot Leksand – efter en historisk målfest.

Jubel i Djurgården sedan nye backstjärnan Éric Gélinas (mitten) gjort 4–1 i debuten mot Växjö.

Jubel i Djurgården sedan nye backstjärnan Éric Gélinas (mitten) gjort 4–1 i debuten mot Växjö.

Foto: Sören Andersson/TT

Ishockey2022-02-17 21:26

Det räckte med 26 minuter och 44 sekunder. Sedan hade Éric Gélinas presenterat sig för nya hemmapubliken på Hovet.

Den 30-årige backstjärnan lämnade ju Rögle för spel i Djurgården i tisdags innan transferfönstret stängde. Och efter att ha skjutit in sig i både den första och inledningen av den andra perioden klev den 193 centimeter långa kanadensaren fram. Gélinas fick tid att sikta in sig, och med ett stenhårt och lika välplacerat dragskott utifrån hittade han, i spel i numerärt överläge, vänster kryss bakom en chanslös Adam Åhman i Växjös mål.

– Jag måste ge cred till mina lagkamrater. De gav mig pucken vid rätt ögonblick och rätt tillfälle, och allt jag behövde göra var att skjuta. Och jag är ganska bra på det, så jag ska försöka fortsätta göra det, sade Gélinas till C More.

"Har laget"

Fullträffen betydde 4–1 för Djurgården, som till slut vann med 6–2 efter att Marcus Sörensen gjort ett mål och tre assist. Och Gélinas tror att Djurgården, som har haft en blytung säsong och alltjämt är sist i SHL, kan ta sig upp på säker mark och slippa ett ångestladdat nedflyttningskval.

– Det finns mycket talang och många bra spelare i det här laget. Jag kan ärligt talat inte förstå hur de har kunnat vara i botten den här säsongen. Vi har laget för att ta oss ur det här, sade han till C More.

NHL-meriterade Gélinas var med om att ta Rögle till klubbens första SM-final förra säsongen. Nu bildade han backpar med landsmannen Marc-André Gragnani, som han känner sedan tiden i New Jersey.

– Det är lättare att kommunicera. Vi pratar franska där ute. Det är ingen som förstår oss, så vi ska försöka lura lagen lite, sade Gélinas med ett leende.

Fyra mål – på 40 sekunder

Segern innebär att Djurgården nu bara är sex poäng bakom tolvan Malmö på säker mark, sedan skåningarna förlorat med 1–4 borta mot Färjestad.

Men framför Djurgården är Timrå fortsatt fyra poäng före, och således bara två poäng bakom Malmö. Timrå hade nio raka bortaförluster, men slog trots det tillbaka hemmastarka Leksand – fyra raka segrar på hemmais – med 6–3 efter bland annat två mål och två assist av Sebastian Hartmann.

Segern grundlades inom loppet av blott 40 osannolika sekunder i mitten av den första perioden när Timrå gick från 0–0 till 3–1. Enligt SHL:s webbplats har det aldrig gjorts så många mål på så kort tid i den svenska hockeyligans historia (sedan första elitseriesäsongen 1975–76).

Leksand reducerade visserligen både till 2–3 och 3–4, men varje gång lyckades Timrå utöka till en tvåmålsledning – och satte sedan ytterligare två mål i den tredje perioden.

Toppen för två av bottenlagen, alltså.

I toppen, då? Där tog tvåan Rögle en prestigeseger mot trean Luleå hemma i Ängelholm med 4–2. Nygamle stjärnan Daniel Zaar gjorde två assist i sin andra match sedan återkomsten till Rögle från KHL. Rögle är därmed bara en poäng bakom ledande Skellefteå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!