Nye Växjö-kaptenen: "Skönt att vända på steken"

Regerande mästarlaget Växjö såg ut att gå mot andra raka förlusten i upptakten av SHL. Men Malmö tappade för andra gången av två möjliga en ledning till förlust. –Skönt att vi kunde vända på steken, säger Växjös lagkapten och back Joel Persson efter segern med 5–3 i hemmapremiären.

Malmös Alan Quine och Växjös Manuel Ågren i kamp om pucken när regerande mästarna vände och vann.

Ishockey2023-09-16 20:38

Innan första nedsläpp skapades feststämning då hemmaklubben, några månader efter vårens finalserie, hissade SM-guldflaggan 2023.

– Emotionellt, så klart. Lite gåshud, säger Joel Persson till TT.

Sedan gällde omedelbar återgång till nuet. Efter klar förlust i premiären borta mot Färjestad hade den nya upplagan av Växjö en del att bevisa inför sin hemmapublik.

Malmö, som under slutminuterna av premiären borta mot Rögle tappade ledning till förlust, tog tidigt kommando över tillställningen. Målet, William von Barnekow lirkade kyligt in pucken via hemmamålvakten Emil Larmi, var en följd av att Växjö skänkt bort pucken i egen zon.

Sylvegård målade

Hemmalaget replikerade tämligen omgående genom mål av Marcus Sylvegård, som inför säsongen värvades från just Malmö. Innan den första perioden var över hann dock Malmö med att göra ett nytt ledningsmål, genom Alan Quine.

– Vi spelar bra stundtals, men sätter oss också stundtals i skiten, säger Joel Persson.

Drygt halvvägs in i den andra perioden fick Växjös back Keegan Lowe i väg ett hårt skott, som Malmös målvakt Adam Werner lyckades rädda. Marcus Sylvegård befann sig på rätt ställe, fick tag på returen och blev tvåmålsskytt mot sin moderklubb. Alan Quine såg dock till, genom att bli tvåmålsskytt, att gästerna tillbringade den andra pausen i ledning.

– Vi hade ett bra utgångsläge inför den sista perioden, säger Malmös tränare Tomas Kollar.

Tappade igen

I den tredje perioden upprepade sig historien för Malmö då laget tappade ännu en ledning. Kalle Kossila kvitterade först i powerplay och satte sedan, bara 26 sekunder senare, Växjö i ledning.

– Skönt att vi kunde vända på steken och stänga ned Malmö, säger Joel Persson som efterträtt Erik Josefsson, som lagt skridskorna på hyllan, som lagkapten.

– Oerhört stort, såklart.

Avgörandet kom när Tobias Rieder sköt 5–3 i tom Malmökasse.

– Bitarna faller på plats, sakta men säkert, sammanfattar Växjös tränare Jörgen Jönsson sitt lags insats.

Malmö har inlett SHL med ovanan att tappa ledningar till förluster. Laget står på noll poäng efter två spelade matcher.

– Vi skjuter oss själva i foten genom att ta dumma utvisningar. Vi är en bit ifrån, det ligger på agendan nästa vecka, säger Tomas Kollar.