Nybro straffade VH hårt: "Mycket mer mogna än oss"

Ineffektiviteten fick möta effektiviteten. Vimmerby Hockey släppte in mål i fel lägen och kunde konstatera att tredje raka förlusten i Allettan var ett faktum. "Vi spelar bra men gör inte mål, som vi gjorde i höstas", tycker Staffan Lundh, tränare i VH.

VH:s Pierre Gustavsson deppar efter ett insläppt mål.

VH:s Pierre Gustavsson deppar efter ett insläppt mål.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2021-12-15 22:15

Pang. 1–0 efter knappt två minuter. Gustav Janssons skott letade sig hela vägen in bakom Robin Johansson. Skulle det här bli en rolig kväll för Vimmerby Hockey? Nej. Matchklockan stod på 05:20 – och resultattavlan plötsligt 1–2. 

Gästande Nybro fick in en snabb kvittering genom Janne Väyrynen och fyllde på med ledningsmålet (Simon Hansson) strax efter det. 

– Det går inte att göra för mycket misstag. I den första perioden skaffar vi oss ett bra läge med 1–0, men sen dräller vi med pucken ett antal gånger, menar VH-tränaren Staffan Lundh, som i nästa andetag skickar en uppmaning till sitt lag:

– Vi måste lära oss att förstå och spela på instruktioner. Där är vi inte. Där är Nybro mycket mer mogna i sitt spel och gör det enkelt.

Det var annars en match där Nybro Vikings gjorde mål i precis rätt lägen. 1–1- och 1–2-målet har vi nämnt. Detsamma kan egentligen sägas om 1–3-målet i den andra perioden. Då hade VH kommit ut starkt och skapat en hel del chanser. Kanske var man värda en kvittering också. Istället var det Lukas Macklin som snärtade in 1–3 lite från ingenstans. Axel Lindström hann med att fylla på till 1–4 innan den andra perioden var över. 

undefined
Nybro jublar över 2-1.

– Vi var sköna i attackerna, vi var farliga och det gick undan. Vi är bra på att hålla Vimmerbys ruscher utanför oss, så att de mer får vinkelskott, säger bortalagets tränare Mikael Tisell.

VH visade fortsatt att man har problem med att få in pucken. På fyra matcher i Allettan har man gjort åtta mål. Det kunde och borde nog ha varit fler.

– Vi spelar bra men gör inte mål, som vi gjorde i höstas. När allt flöt på och man tyckte att livet lekte... Samtidigt har vi skjutit mer skott i Allettan än vad vi gjorde under matcherna i grundserien. Det blir 30–30 i skottstatistiken ikväll (läs onsdag), säger Staffan Lundh.

Känslan var trots allt att VH hade en chans – om en tidig reducering skulle falla i den avslutande akten. Det gjorde den också. Jakob Karlsson skickade in en puck som studsade på en bortaskridsko och in. 

Men så var det återigen det där med att göra mål i rätt lägen. En minut och elva sekunder efter 2–4 kom 2–5. Klappat och klart. Nybro Vikings tänkte inte släppa det övertaget. Gästerna kontrollerade hem matchen och inkasserade sin fjärde raka seger i Allettan. För VH var det den tredje raka förlusten. 

– Det gäller bara att jobba på. Det är inte så att vi är helt utspelade i tre matcher, menar VH-tränaren.

Försökte du göra någon taktisk förändring i den tredje perioden, för att försöka närma er Nybro?

– Nej, ingen större taktisk förändring. Man kanske chansar lite mer, men jag tycker att Nybro hade ganska bra kontroll på läget. Jag kände inte riktigt att vi kom åt Nybro på det viset så att det var läge för det när det stod 5–2. Det kändes inte som att det skulle rädda oss.

Nybros Mikael Tisell menar att det sista målet, tillsammans med deras första, var helt avgörande.

– Det var två mål som blev väldigt viktiga för oss. Dels den kvitteringen vi får in till 1–1, dels vårat 5–2-mål. Det var sköna och viktiga mål, säger han.

Det känns som att ni taktiskt hade koll på Vimmerby. Vad pratade ni om inför matchen?

– Det som man brukar prata om mot de här rackarna är att de kör som galningar i början på perioderna. Där gäller det att vara starka och inte gå i fällan.

Vad är fällan?

– Alltså att vilja vara för konstruktiv mot deras forecheck, för där jobbar dom som fan, rent ut sagt. Att tappa pucken kring sin egen bur är det sämsta man kan göra när man möter ett gäng bålgetingar.

undefined
Nybros tränare Mikael Tisell.

Båda lagen saknade ett gäng spelare i den här matchen. I VH var det fyra ordinarie backar (Måns Krämer, Helge Holmstrand, Aku Alho och William Dageryd) som var sjuka. Därtill fick Hugo Enock utgå efter en smäll i den första perioden. 

– Han (Enock) var lite låg i någon tackling. Jag vet inte riktigt vad som hände, förklarar Lundh. 

VH lånade in två backar från Växjö Lakers J18-lag med kort varsel inför matchen. Simon Aho och Anton Fredriksson fick en hel del speltid och fick också beröm av Lundh.

– De gör det jättebra.

Anton Carlsson gjorde en bra match för VH.
Anton Carlsson gjorde en bra match för VH.
Vimmerby–Nybro 2–5

Första perioden: 1–0 (1.40) Gustav Jansson (Christian Lindberg, Todd Winder), 1–1 (2.34) Janne Väyrynen, 1–2 (5.20) Simon Hansson.

Andra perioden: 1–3 (28.35) Lukas Macklin, 1–4 (36.27) Axel Lindström.

Tredje perioden: 2–4 (45.23) Jakob Karlsson (Todd Winder), 2–5 (46.34) Lukas Macklin.

Skotten: 30–30 (10–12, 10–9, 10–9).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!