Nya laget föll efter drama – och videogranskning

NHL:s två yngsta lag gjorde upp i premiären. Nykomlingen Seattle öppnade stöddigt, föll därefter ihop och stod sedan sånär för en otrolig upphämtning. Men Vegas vann med 4–3 – efter videogranskning.

Vegas firar Chandler Stephensons mål i tredje perioden. Seattle-spelarna deppar.

Ishockey2021-10-13 07:16

Seattle är tillbaka i hockeyns finrum, och svensklaget fick i sin premiärmatch möta NHL:s näst yngsta lag, Vegas, på bortaplan i Nevadas öken.

Knappt han pucken nudda isen innan Seattle – som senast hade ett hockeylag på högsta nivå 1975 – visat att de var sugna på NHL-ishockey. Robin Lehner i Vegasmålet fick det genast svettigt, och inom 20 sekunder klingade det till i ribban efter ett blixtrande anfall.

– Vi hade många bra chanser i början och jag tror att pendeln hade kunnat svänga åt ett annat håll. Men vi gav dem för många vassa målchanser tidigt och det straffade sig, säger Seattles forward Ryan Donato, enligt Seattle Times.

Robin Lehner var en stor anledning till att Seattle inte gick till periodvila med ledning, svensken stod för flera viktiga räddningar.

Tre måls underläge

För det blev trots allt ingen drömstart för Seattle. Vegas visade i stället nykomlingen hur ett mönsteranfall ska se ut när Mark Stone, Chandler Stephenson och Max Pacioretty åkte upp på linje. Pacioretty avlossade skottet, och Seattle Krakens första insläppta NHL-mål i historien var ett faktum.

Drygt tre minuter senare lärde Jonathan Marchessault ut hur en dragning ska göras, när han rundade Philipp Grubauer i Seattlekassen. 2–0-målet innebar också assistpremiär för svenske William Karlsson.

Andra perioden inleddes inte bättre för Seattle, när Pacioretty gjorde sitt andra mål för kvällen. Vegas har bara tappat ett tremålsöverläge en gång under sin tid i NHL – laget gjorde debut i ligan säsongen 2017–18 – och det var 2018.

Men den här gången var det nära, efter ett tappert återhämtningsförsök från Seattle.

– Vi började bara spela som ett lag. Vi hade som ni förstår aldrig varit i den här situationen tidigare. Men vi har alla tillhört olika lag där vi upplevt samma läge, säger Ryan Donato.

Skrev historia

Det började med att just Donato fick skriva historia genom att göra Seattles första mål i en tävlingsmatch.

25-åringen har spelat OS-ishockey för USA i Pyeongchang och syntes senast i San Jose-tröjan. Målet var det 36:e i NHL-karriären, och kom på en retur.

– Jag tänkte på det precis när det hände, att det var första målet. Men jag gjorde egentligen bara det jag ska göra. Det hade varit roligare om vi vunnit, säger Donato enligt Aftonbladet.

Reduceringen kom via Jared McCann och i tredje perioden var kvitteringen till 3–3 ett faktum, genom Morgan Geekie.

– Det säger det mesta om moralen som finns i det här laget. Vi visste att Vegas var ett bra lag och de satte prägeln på matchen. Men jag gillar hur matchen utvecklades och att vi blev bättre allt eftersom, säger Geekie enligt Seattle Times.

Spark eller inte

Men närmare en seger än så kom inte Seattle. En halvminut senare satte Chandler Stephensons 4–3-målet för hemmalaget, som blev det sista för kvällen. Men det krävdes videogranskning för att slå fast att att Stephenson styrde – och inte sparkade – in den avgörande pucken med foten.

– I mina ögon var det en sparkrörelse, men det där är en gråzon, säger Seattles tränare Dave Hakstol.

Natten mot fredag får Seattle ett nytt försök att knipa en första historisk seger. Då står Nashville för motståndet.