"Nya Crosby" – så var hans tid i Sverige

Han jämförs med Sidney Crosby och beskrivs som en av tidernas största hockeytalanger. Natten mot onsdag NHL-debuterar 18-årige Connor Bedard – tre år efter ett kort gästspel i HV71:s juniorlag. –Han kan bli precis så bra som alla tror, säger Max Bohlin, dåvarande junioransvarig i HV71.

Connor Bedards NHL-debut närmar sig. Arkivbild.

Connor Bedards NHL-debut närmar sig. Arkivbild.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Ishockey2023-10-09 06:37

Det råder Connor Bedard-hysteri i Chicago. Sedan Blackhawks vann draftlotteriet och tingade kanadensaren har hoppet tänts i hockeymetropolen.

Ett kort kapitel i berättelsen om Bedard skrevs för tre år sedan vid Vätterns södra spets. När coronapandemin pausade juniorligorna i Nordamerika letade Bedard efter en klubb att hålla i gång med i några månader.

– Vi blev kontaktade av hans representanter och nappade direkt. Vi kunde erbjuda en bra utvecklingsmiljö och satte ett bra upplägg så att han kunde flytta till Jönköping med sin syster, säger Bohlin.

15-årige Bedard hade redan då gjort sig ett namn i hockeykretsar. Bohlin minns hur han efter en tung 6–0-förlust berättade för spelarna om vem som skulle ansluta till laget.

– Alla hade koll på honom. Så grabbarna gick från nedstämda till jätteglada. Vi fick en jättebra effekt, säger Bohlin.

Målmedveten redan då

Han minns en lite blyg tonåring med en stor ödmjukhet. Dessutom med en sällsynt professionalism i den åldern.

– Man såg det i hur han tränade. Han var väldigt fokuserad och lade ned en stor mängd tid. Vi gav honom en tagg till ishallen så att han när som helst kunde använda gymmet och skottrummet och han utnyttjade verkligen det. Han hängde i hallen hela dagarna.

TT: Vad utmärkte honom som spelare då?

– Det var helheten. Spelsinnet och förmågan att göra mål sticker ut. Sedan har han det mentala också, jag upplever att han var bra på att hela tiden ta nästa situation.

– Han tävlar också hela tiden. Det var häftigt. Tävlingsnivån, spelförståelsen, skottet. . . Vi tränare förstod ju att det finns en anledning till att han är så bra som han är. Han lägger verkligen ned tiden. Det var häftigt att se hur han jobbade på daglig basis.

Debuterar mot idolen Crosby

Totalt blev det två månader och fem matcher med HV71, en med J18 och fyra med J20. Därefter vände han tillbaka till Kanada igen för spel med Regina Pats i juniorligan WHL. Bedard beviljades så kallad "exceptional status" vilket innebar att han fick debutera i ligan ett år tidigare än alla andra. En status som ingen annan tidigare hade fått i ligans historia.

Hur det gick? Succé.

Sedan dess har det fortsatt att rulla på. Guld på U18-VM 2021, JVM 2022 och JVM 2023. När Chicago vann draftlotteriet i somras förstod alla vad det innebar.

På natten mot onsdag, svensk tid, skrinnar han för första gången ut i en NHL-match (om inget oväntat inträffar) då Chicago ställs mot Pittsburgh Penguins och hans stora idol Sidney Crosby. Nu riktas världens blickar mot den "nya Crosby".

Max Bohlin är glad över att han har varit med, om än väldigt kort, i att utveckla Connor Bedard.

– Jag tror att alla spelare och ledare kände att det var en väldigt lärorik period. Vi lade ned mycket tid för att se till att han mådde bra och han kunde lära oss väldigt mycket. Jag ser tillbaka på den tiden som väldigt positiv. Framför allt var det en ögonöppnare för hur bra det är möjligt att vara.

Bedard själv är laddad inför det som stundar.

– Att få möta Sidney Crosby kommer att kännas ganska speciellt, om jag nu får spela. Han är ju någon jag sett upp till. Så han är förmodligen den bäste, men det kommer att kännas speciellt alla kvällar, säger han till nhl.com.

Max Bohlin är numera assisterande tränare i Rögle. Tidigare var han junioransvarig i HV71. Arkivbild.
Max Bohlin är numera assisterande tränare i Rögle. Tidigare var han junioransvarig i HV71. Arkivbild.
Fakta: Connor Bedard

Ålder: 18

Född: North Vancouver, Kanada

Klubb: Chicago Blackhawks

Position: Center

Aktuell: Redo för NHL-debut med Chicago. Gick som etta i NHL-draften i somras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!