Nu ska Frölunda fÄ en ny logga efter brÄken

Klubbledningens förslag till ny logga sÄgades och anklagades för att vara ett ett plagiat. I stÀllet fick supportrarna ta fram tre alternativ. I kvÀll ska Frölundas medlemmar slutligen bestÀmma hur det nya klubbmÀrket ska se ut.

HÀr Àr de tre förslagen till Frölundas nya klubbmÀrke. I kvÀll röstar medlemmarna om vilket det blir.

HÀr Àr de tre förslagen till Frölundas nya klubbmÀrke. I kvÀll röstar medlemmarna om vilket det blir.

Foto: Foto: Frölunda

Ishockey2022-04-20 06:00

Det var hösten 2020 som dĂ„varande Frölunda Indians beslutade att Ă€ndra bĂ„de klubbnamn och -mĂ€rke – man ville inte ha ett namn eller en logotyp som kunde uppfattas som krĂ€nkande av den nordamerikanska ursprungsbefolkningen.

Klubbens nya namn, Frölunda Hockey Club, kom snabbt pÄ plats pÄ bland annat hemsidan och i SHL:s tabeller, men det nya klubbmÀrket som skulle ersÀtta den tidigare fjÀderskrudsprydda indianen dröjde.

700 förslag

Klubbens mĂ„l var att under hösten bestĂ€mma sig för en ny logotyp – och att den skulle vara klar till sĂ€songen 2021/2022. Medlemmarna uppmanades att skicka in förslag.

Och medlemmarna svarade.

UngefÀr 700 förslag kom in.

Men man lyckades inte ta ett beslut och nÀr pandemin dessutom kom i vÀgen sköts diskussionerna upp och Indians-loggan blev kvar en sÀsong till.

I början av 2022 bjöd klubben in till en presentation av det nya mÀrket. I stÀllet för att vÀlja ett av medlemmarnas förslag hade man dÄ betalat en reklambyrÄ ungefÀr 1 miljon kronor för att designa mÀrket. Med "viss pÄverkan" av medlemmarnas förslag, enligt ordföranden Mats Grauers.

Resultatet? En ganska enkel kombination av ett tvÄ versala F och ett versalt H.

Det nya klubbmĂ€rket togs emot med allt annat Ă€n glĂ€dje. Dels för att medlemmarna inte fĂ„tt vara delaktiga, men sjĂ€lva logotypen fick ocksĂ„ kritik – och till och med misstankar om plagiat, eftersom att det var snarlikt den förra alpinstjĂ€rnan Frida Hansdotters klĂ€dmĂ€rkes logotyp.

HelomvÀndningen

Frölunda tvingades till en helomvÀndning och bara dagar efter det att man presenterat det nya klubbmÀrket skrotades det.

– VĂ„ra medlemmar har visat att delaktigheten inte har varit tillrĂ€ckligt stor. Medlemmarna har tolkningsföretrĂ€de, sĂ„ med andra ord gjorde vi en felbedömning som inte sĂ„g till att det fanns en större delaktighet, sade föreningens ordförande Mats Grauers dĂ„ pĂ„ en presskonferens.

Kort dÀrpÄ meddelade klubbledningen att man nu i stÀllet skulle ta fram tre kandidater, utifrÄn medlemmarnas förslag, som man skulle fÄ rösta om pÄ ett extrainsatt Ärsmöte.

Strax före pÄsk var urvalet gjort och de tre kandidaterna till klubbmÀrke presenterades. Och i kvÀll ska medlemmarna rösta.

Fakta: Frölunda Hockey Club

Tidigare namn: VĂ€stra Frölunda IF, VĂ€stra Frölunda HC (sedan 1984) och 1995–2021 Frölunda Indians.

Hemmaarena: Scandinavium i Göteborg.

Meriter: Fem SM-guld (2019, 2016, 2005, 2003, 1965), fyra CHL-titlar (2016, 2017, 2019, 2020).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!