Nu ligger vägen mot playoff öppen

Som bäst när det gällde som mest. Jo, det kan vi konstatera. Vimmerby stod för en mäktig insats hemma mot Kalmar i seriefinalen. "Vi gör en riktig bra match", sa en helnöjd Phil Horsky efter 5-2.

Nils Rygaard gjorde Vimmerbys viktiga 4-2-mål.

Ishockey2020-02-09 20:28

Frågan var hur Vimmerby skulle ta sig an ett formtoppat, poängjagande Kalmar?

Vi fick svaret direkt. Kalmar blev totalt nertryckta i skridskorna när Vimmerby satte upp ett ruskigt högt tempo från start.

– Ja, vi kom ut jäkligt starkt. Det är bara synd att vi inte får mer utdelning, säger en nöjd Pierre Gustavsson efteråt.

Han var en av många matchvinnare i VH. Det var också han, den hårt arbetande centern, som satte första avtrycket.

– Hehe, det var inte så svårt. Det var bara att sätta pucken i öppen kasse efter retur, säger Gustavsson om sitt 1-0-mål i den första perioden.

Det är bara att hålla med Oskarshamnssonen om att VH var förtjänta av mer än så första 20 minuterna. Skottstatistiken sa egentligen allt: 18–1 (!).

– De var knappt inne i vår zon.

Vimmerbys tränare Phil Horsky var helnöjd med vad han fick se:

– Innan matchen sa vi till killarna att de skulle ut och försöka njuta. Och vi visade verkligen attityd och bra "skalle".

I mittperioden fick ett skakat Kalmar mer att säga till om. Då klev VH-målvakten Tomas Rydén fram ett par gånger om och visade hög klass igen. VH vann även den perioden, med 2–0. Detta efter fina mål av Mathias Wigley och Oscar Gustafsson. Kontos passning till 3–0-målet höll högsta klass.

VH tycktes ha full kontroll även i den sista perioden. Då satsade på att ut målvakten tidigt. Och gästerna fick utdelning två gånger i sex mot fem. Slutminuterna blev dramatiska. Då frälste Nils Rygaard hemmalaget med att göra 4–2 i öppen kasse.

– En fantastisk skön känsla. Det var kul att få vara den som slog hammaren i spiken.

I slutsekunderna kom även 5-2 av Anton Carlsson.

Segern innebär att VH skaffat sig ett utmärkt läge att ta hem serien och ta sig till playoff. En vinst på de återstående tre matcherna och det är klart. Hela VH ska hyllas efter Kalmar-matchen.

Vimmerby-Kalmar: 5-2

Målen: Första perioden: 1-0 (12.19) Pierre Gustavsson (Kristoff Kontos, Roman Semjonovs). Andra perioden: 2-0 (30.02) Mattias Wigley (Jakob Karlsson, Anton Carlsson), 3-0 (38.13) Oscar Gustafsson (Kristoff Kontos, Oskar Carlsson). Tredje perioden: 3-1 (52.07) Marcus Lundberg,  3-2 (56.43) Linus Dahlstedt, 4-2 (58.47) Nils Rygaard (Kristoff Kontos, Oskar Carlsson), 5-2 (59.47) Anton Carlsson.

Skott: 37-25

Utvisningar: VH 3x2. Kalmar: 8x2, 2x20.