Nödvändigt gott slut för Brynäs

Brynäs har haft en jobbig säsong på flera sätt men det blev ett gott slut på 2020. SHL-ishockeyns jumbo vann mot Färjestad med 3–2 efter förlängning. –Vi har klivit in i slutspelsbubblan, säger tvåmålsskytten och matchhjälten Linus Ölund.

Linus Ölund fixade Brynässeger på övertid.

Linus Ölund fixade Brynässeger på övertid.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2020-12-30 21:40

Brynäs första bortamatch i SHL den här säsongen var mot Färjestad. Då blev det seger, den enda trepoängaren på bortaplan fram till årets sista försök – också det i Karlstad.

Den här gången var det oavgjort efter ordinarie tid, men i förlängningen såg Linus Ölund till att laget från Gävle fick jubla igen.

Därmed har Brynäs två segrar och fem poäng efter det tre veckor långa och påtvingade corona-uppehållet.

– Det är klart att det är skönt. Vi har sagt att det är playoff-time. Det är match i stort sett varannan dag fram till mitten av mars. Fortsätter vi så här har vi stora chanser att klättra i tabellen, säger Ölund.

Den 23-åriga forwarden har växt upp i svart, gult och rött.

– Jag är ju Gävlekille och har Brynäs i blodet. När man ser tabellen… Nej, vi vet vart vi ska, säger han.

Inklusive en puck i öppen bur i första bortamötet med Färjestad har Ölund nu gjort tre mål på två besök i Karlstad.

Två förstärkningar

Årets sista fullträff gav alltså två poäng.

– I ”sudden” gäller det att slå sin gubbe. Jag chansade och det gick hem, säger Ölund som rundade Färjestads center Oskar Bäck, skar in framför mål och överlistade målvakten Henrik Haukeland för andra gången.

Brynäs kom till match med två förstärkningar. Backen Chad Billins och forwarden Shane Harper, båda från USA, gjorde debut för Gävlelaget.

Billins, som tidigare representerat Luleå och Linköping i SHL och har hunnit med ett par träningar med laget, assisterade både till Anton Rödins 1–0-mål i första perioden och till Ölunds avgörande fullträff.

Harper kom till Sverige på tisdagen och kastades direkt in i hetluften.

Tränaren Peter Andersson var nöjd med vad han fick se i 3–2-segern.

– De kommer in och ger oss energi. Vi kommer att få stor nytta av dem framöver, säger han.

Ungt lag

Poängutdelningen efter matchuppehållet är välkommen.

– Det betyder naturligtvis jättemycket. Vi ligger fortfarande sist men vi har börjat förstå hur vi ska spela. Vi har varit ganska envisa och jag hoppas att vi får betalt för det framöver, säger Andersson.

Färjestads tränare Johan Pennerborn summerade en höst som avslutades med två förluster.

– Vi startade väldigt trevande men det har blivit bättre och bättre. Nu ser jag fram emot att få tillbaka lite folk (Färjestad hade nio spelare födda på 2000-talet i laguppställningen mot Brynäs). En serie är ett långlopp och vi fortsätter att springa efter nyår. Vi ska skapa en bra slutprodukt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om