Modos lycka – tillbaka i SHL efter storseger

Efter sju svåra år är klassiska Modo tillbaka i SHL. Ett gungande och sjungande Hägglunds arena lyfte Modo till storseger över Djurgården med 4–0 i den sjunde och avgörande finalmatchen. Johan Södergran blev en av de stora matchvinnarna med två mål.

SHL nästa! Mikkel Aagaard gör 3–0 i Modos avgörande segermatch över Djurgården.

Ishockey2023-04-30 20:51

Hockeystaden Örnsköldsvik kunde andas ut och jubla efter en finalserie där dramatiken tog alla möjliga och omöjliga vägar, bland annat fyra förlängningar.

Efter två missade chanser att avgöra blev det tredje gången gillt.

Klubbor och handskar kastades upp i luften och jublande Modospelare bildade en tv-puckshög när de kastade sig över målvakten Kristers Gudlevskis – som höll nollan och klarade 26 skott – efter slutsignalen.

– Så jäkla skönt. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är en lättnad, men framför allt en jäkla glädje. Vi gör en grym match, säger tränaren Mattias Karlin till C More.

Efter degraderingen från SHL våren 2016 tog det sju år för Ö-viksklubben att ta sig tillbaka.

Örnsköldsvik hade laddat ordentligt och många balkonger och fönster var smyckade med Modotröjor och flaggor på gångvägen mellan centrum och arenan, sprängfylld och utsåld, 7 265 åskådare.

Modo rivstartade den sjunde och avgörande matchen på hemmaplan.

Två mål i första

Oscar Pettersson sköt 1–0 när han fick åka in ostört framför mål och kunde förvalta Erik Karlssons perfekta passning efter 5.47.

Knappt fem minuter senare small det på nytt i numerärt överläge då Johan Södergran kunde stöta in passningen från Mikkel Aagaard i mål bakom Djurgårdens målvakt Jesper Myrenberg.

– Jättebra pass från Mikkel. Vi spelar bra, får ned dem djupt och kan jobba på dem, säger Södergran till C More.

Det var klasskillnad i första perioden, ett skridskostarkt hemmalag skapade långa anfall och Djurgården fick det jobbigt i egen zon. När periodvisslan ljöd fick hemmalaget en stående ovation från hemmapubliken.

En ovation som i stort sett fortsatte hela matchen – och inte slutade där heller.

Skoningslös effektivitet

Stockholmslaget var dock inte ofarligt och Emil Berglund träffade stolpen.

– De kom ut bättre än oss och var mer aggressiva, säger Berglund till C More.

Djurgården blev bättre i andra perioden, men den här kvällen var Modo skoningslöst effektivt.

Lagets målkung Mikkel Aagaard gjorde 3–0 från nära håll efter framspelning från Josh Dickinson efter 5.57.

Och Djurgårdens uppförsbacke blev ännu brantare.

När Johan Södergran blev tvåmålsskytt efter att ha lyft in en backhand efter 15.18 var SHL-biljetten utskriven och överräckt.

Djurgården försökte få till en förändring med ett målvaktsbyte, Jesper Myrenberg, lånet från Linköping, ersattes av Matthew Galajda.