Modos festliga hemmacomeback: "Full fart framåt"

Första hemmamatchen i SHL på över sju år – då kunde inget stoppa Modo. Johan Södergran gjorde hattrick och David Rundblad ett drömmål i 7–4-segern över Linköping. –Vi kom ut med riktigt bra självförtroende och spelade som i allsvenskan i fjol, full fart framåt, säger Rundblad.

Modojubel i hemmacomebacken i SHL. David Rundblad, skymd, klappas om efter sitt drömmål.

Ishockey2023-09-21 21:28

Det hade gått 2 753 dagar sedan den senaste SHL-matchen i Örnsköldsvik den 8 mars 2016.

Inte undra på att en hel stad var fulladdad.

Supporterklubben Lumberjacks ordnade en marsch från torget till arenan och väl där inne var stämningen elektrisk bland 6 570 åskådare.

Ett tifo innehöll banderollen med budskapet "Borta bra men hemma bäst" apropå comebacken efter sju år i hockeyallsvenskan.

Sedan klev Modo ut och spelade som...ja, att de aldrig hade varit utanför SHL.

Linköping, som inlett säsongen med två raka segrar, stod emot i knappt tio minuter.

Då hade Linköping dragit på sig två utvisningar och Modos Mikael Ruohomaa, ny från Leksand, kunde göra 1–0.

"Bara att ta chansen"

Med bara 45 sekunder kvar av första perioden slog kapten Rundblad till med ett drömmål. Han solokörde igenom bortaförsvaret, svängde in framför mål och lyfte upp 2–0-pucken i målvakten Jesper Myrenbergs första kryss.

– Jag var inte riktigt redo på att det skulle öppna upp sig så där mycket, så det var bara att ta chansen när man får den, säger den offensive backen, tillbaka i SHL efter tolv år utomlands, till TV4 Plus.

Linköpings Markus Ljungh var sammanbiten:

– Uruselt. När vi väl får pucken slänger vi bara bort den, de får bygga fart och vi får inte stopp på dem.

Kanske att ilskan kunde ge effekt?

Nej, inte mycket.

Det tog 27 sekunder av andra perioden så hade förre Linköpingsspelaren Johan Södergran skjutit 3–0 efter en snabb spelvändning.

Snabb replik x 2

Det blev nervöst och oroligt hos hemmafansen när Ty Rattie reducerade två gånger.

Men bara elva sekunder efter 3–2-målet kunde Riley Woods skicka in Erik Karlssons perfekta passning fram till 4–2.

Det upprepade sig i tredje perioden. När Södergran gjort 5–2 slog Linköping tillbaka med två mål.

Då klev Södergran fram igen, fullbordade sitt hattrick och säkrade segern.

Linköping saknade målvakten Marcus Högberg som storspelat i de två första matcherna. Andremålvakten Jesper Myrenberg fick förtroendet och en ny mardrömsupplevelse i Övik. Han stod i mål för Djurgården i den avgörande allsvenska finalen förra säsongen och blev utbytt när Modo tog sig tillbaka till SHL.

Folkligt och festligt bland Modofansen i samband med SHL-återkomsten efter drygt sju år.