Modomålvakten skrällde när Växjö slog Brynäs

Ena ordinarie målvakten borta på OS och den andra uppsatt på skadelistan. Då lånade Växjö in unge Modomålvakten Henrik Tikkanen som med några timmars varsel fick SHL-debutera borta mot Brynäs – med vinst (5–1). –Jättekul att få förtroendet, att jag kunde förvalta det, säger Tikkanen till TT.

Växjö vann mot Brynäs under lördagskvällen. Arkivbild.

Ishockey2022-02-12 17:33

Växjös sportchef Henrik Evertsson fick slita hårt under fredagskvällen i jakten på en ersättare till Janis Kalnis och Adam Åhman.

En jakt som slutade med ett målvaktslån från Modo som efter fredagens 3–4-förlust mot Mora informerade Tikkanen om att han nu skulle få göra SHL-debut med Växjö mot Brynäs i Gävle under lördagen:

– Det var lite speciellt! Och en stor överraskning att de ville ha mig men också jättekul att få förtroendet, att jag kunde förvalta det och ta en seger med de här grabbarna, säger han och fortsätter:

– Det var inget jag någonsin trodde skulle hända när jag skrev på för Modo men jag är verkligen tacksam att Växjö trodde på mig och bad mig att komma, säger den 203 meter långe och 91 kg tunge 21-åringen.

Han hade det svettigt inledningsvis då Brynäs inledde matchen med en tung forcering och det tog halva första perioden innan Växjö ens noterades för lagets första skott i matchen.

Sam Hallam: "Var fantastisk"

Men Brynäs hade svårt med avsluten och gjorde mål först efter 17.37 av den inledande perioden då Anton Rödin pricksköt 1–0 i första krysset, över axeln på Tikkanen som sedan stängde igen Växjömålet för den här matchen:

– Henrik får en jättebra start. Första perioden var fantastisk från hans sida. Sedan ger vi honom en bra resa i andra och tredje där vi skyddar rätt ytor. Men ibland är det inte svårare än att du hittar en kille och ger honom chansen att kliva upp en nivå – fast han inte är självskriven etta i Modo heller – och så tar han vara på chansen, säger Växjötränaren Sam Hallam.

Henrik Tikkanen själv var rätt nöjd med att få många skott på sig inledningsvis:

– Det gjorde att jag kom in i matchen och fick en bra känsla. I andra och tredje jobbade laget på jättebra och gjorde det lätt för mig också, säger han till TT.

För Växjö kom ut som ett nytt lag i andra perioden där man vände 0–1 till 3–1 efter två mål av Ludvig Nilsson, hans två första fullträffar för säsongen:

– Det är sällan Ludde får betalt för sitt jobb i formen av mål men det är en sådan kille som finns i alla lag, som alltid sliter hårt, som är första och andra man ut i boxplay och som står där i slutet av matchen och blockar skott. Det är otroligt kul för Ludvig och hela laget att han får utdelning, säger Sam Hallam som även fick se sitt lag öka på till 5–1 i tredje.

Om den oväntade SHL-debutanten Henrik Tikkanen kommer att spela fler matcher i Växjö den här säsongen var oklart direkt efter lördagens seger.