GUIDE: VH mot Kristianstad – här är allt ni behöver veta

Med tre omgångar kvar så lever Kvalserien till Hockeyallsvenskan i högsta grad. Vimmerby är ett av tre lag som står på elva poäng och jagar ledande Kristianstad på 16. Det är med andra ord läge för VH att bryta trenden med fem raka förluster mot KIK den här säsongen och vinna ikväll.

Vimmerby Hockeys interna poängliga i kvalserien.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2024-04-16 07:58

Vad: Vimmerby-Kristianstad, åttonde omgången i kvalserien.

Var: Kristianstads Ishall

När: Tisdag, 19:00

NOTERAT

Vimmerby lyckades kriga ned Hudviksvall på hemmais på ett imponerande vis i lördags. Tack vare 3–2-segen är de fortfarande med i racet. Mot Kristianstad borta kan man verkligen snacka om en måstematch. Blir det hemmaseger är VH:s chanser borta.

Fem raka segrar och 19–2 i målskillnad. Det är Vimmerbys dystra facit i matcherna mot Kristianstad den här säsongen. Det VH kan ta med sig är att de gjorde sitt bästa försök när lagen möttes i Vimmerby tidigare i kvalserien. KIK vann med 1–0 där. Nu gäller det för VH att få det där första målet så de slipper att jaga mot ett defensivt starkt Kristianstad.

Tre raka nollor. Kristianstads målvakt Victor Ragnewall har blivit ett spöke för Vimmerbys forwards. Det är faktiskt så att han har hållit nollan i tre raka matcher plus drygt två perioder till mot just VH. Okej att Ragnewall är en kompetent målvakt, men de siffrorna är faktiskt häpnadsväckande.

KIK har ett bastant grepp om kvalserien med tre omgångar kvar att spela. Går resultaten deras väg kan de faktiskt säkra seriesegern och bli klara för Allsvenskan ikväll. Nyckeln till deras framgång så här långt är att de tagit poäng i varje match. Fyra segrar på ordinarie tid kompletteras med en vinst på övertid och två förluster på övertid. Nollan i förlustkolumnen kan jämföras med konkurrenterna i serien som alla står på tre förluster så här långt.

undefined
Elliot Ekefjärd spelade i Björklöven förra säsongen och är en viktig spelare för Kristianstad.

HÅLL KOLL PÅ

Hugo Ollila. Har varit en av lagets hetaste spelare på sistone och bidrog med två mål i förra veckans matcher. Har en rejäl bössa att tillgå som är guld värd inte minst i powerplay. Även om han inte har VH som moderklubb så har Ollila gjort ett par säsonger i klubben och ska ses som en av spelarna som kan kliva fram när kvalserien går in i ett avgörande skede.

Elliot Ekefjärd. Kristianstads vänsterforward har egentligen kapacitet för spel på en betydligt högre nivå. 22–åringen draftades av Arizona Coyotes 2020 i sjunde rundan som spelare 192. Inför den här säsongen lämnade han Björklöven för KIK och där har han vuxit ut som en av lagets nyckelspelare. I kvalserien har han gjort två mål och två assist, men i +/- statistiken har han starka plus 5. Med tanke på att laget har en total målskillnad på 20–15 är det väldigt vasst.

TRÄNARSNACK

När sporten når VH-tränaren Hampus Sylvegård förbereder han lagets sista träning inför tisdagens avgörande drabbning.

– VI är medvetna om att det står mycket på spel och att vi behöver vinna. Efter att ha åkt på fem raka förluster mot Kristianstad den här säsongen är revanschsuget stort. Senast när vi föll med 1–0 hemma så tycker jag att vi hade vårt klart bästa försök. Vi hade spelövertaget, men lyckades inte göra mål, säger han.

Hur ska ni överlista Victor Ragnewall i Kristianstads mål?

– Visst är det viktigt att vi sätter honom på prov. Samtidigt vill jag inte lägga för stort fokus på motståndet utan jag riktar in mig på vad vi ska göra för att såra dem. Att Kristianstad har en duktig målvakt och ett starkt lag har de visat, men nu är det dags för oss att vinna.

Hur är läget i truppen?

– Vad jag vet nu blir det samma lag som senast mot Hudiksvall. Christoffer Törngren ska träna på is ikväll (läs måndag) så får vi se hur han känner sig på matchdagen.

undefined
Hugo Ollila har varit het för VH på sistone.

VH-SIFFROR

Interna poängligan kvalserien: 

Eddie Levin 7 (3+4)

Anton Carlsson 6 (3+3)

Hugo Ollila 5 (3+2)

Jakob Karlsson 5 (1+4)

Räddningsprocent

Robin Christoffersson 88.61

Scott Hector 84.21

Bäst plus/minus:

Pelle Ström +3

Jakob Karlsson +2

KIK-SIFFOR

Interna poängligan kvalserien

Dennis Svensson 6 (3+3)

Emil Öhrwall 6 (3+3)

Räddningsprocent:

Wictor Ragnewall 92.31

Bäst plus/minus (kvalserien)

Elliot Ekefjärd +5

Emil Öhrwall +3

Elliot Persson +3

SENASTE MÖTENA

4/4 2024: VH-Kristianstad 0–1

7/2 2024: VH-Kristianstad 0–4

5/1 2024: Kristianstad-VH 6–0

3/11 2023: Kristianstad-VH 3–1

Mål: Hugo Ollila

29/9 2023: VH-Kristianstad 1–5

Mål: Jakob Karlsson

TABELL

undefined
Tabellen och återstående matcher i Kvalserien.

ÖVRIGA MATCHER:

Piteå-Brödernas/Väsby, Halmstad-Hudiksvall

FÖLJ MATCHEN

Vi sänder matchen med start 18:50. TRYCK HÄR för att komma till sändningen.

TIPSET

1–2

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!