Mario Kempe avgjorde dramatiskt norrderby

Luleås Mario Kempe blev stor matchhjälte när han med matchens enda mål gav Luleå segern med 1–0 i ett dramatiskt norrderby på bortais mot Skellefteå.

Mario Kempe blev matchvinnare. Arkivbild.

Ishockey2023-10-21 20:40

Efter en tillkrånglad situation kunde Kempe fem minuter före slutsignalen se pucken glida in bakom Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall.

– Ett av de fulaste målen jag gjort men jag förstod att det skulle bli ett sånt mål som avgjorde matchen. Skönt att se när den gled in, säger målskytten efter Luleås femte raka seger.

Än en gång var det norrbottningarnas exemplariska defensiv som grundlade segern.

– Våra backar är bra och ger oss andra trygghet i spelet. Men framför allt har vi två riktigt bra målvakter, säger Mario Kempe efter den tuffa bataljen mellan två av ligans formstarkaste lag.

Intensiv kamp

Rivalmötena mellan Skellefteå och Luleå är alltid intensiva och känslofyllda.

Båda lagen har radat upp segrar på slutet och det blev ett riktigt hett norrderby, det första för säsongen. Den fulltaliga publiken fick se en toppmatch med intensiv kamp från första nedsläpp.

Men något mål fick man inte se förrän i slutminuterna.

Då höll sig Mario Kempe framme och när Luleåforwarden trycktes in i målgården av en hemmaspelare kunde inte Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall hålla stånd längre. Målet godkändes efter videogranskning.

– Regeln är ju så att om försvarande spelare trycker in anfallsspelaren så är det mål. Vi har haft några sådana mål med oss tidigare. Men det är surt att torska hemma mot Luleå en lördagskväll, säger Skellefteåtränaren Robert Ohlsson.

De fem föregående mötena mellan norrivalerna har fått avgöras i förlängning eller efter straffläggning. Så såg det ut att bli den här gången också.

Men Mario Kempe såg till att tusentalet tillresta Luleåsupportrar kunde återvända norrut överlyckliga.

Bortastå fick utrymmas

Sju fullpackade bussar hade rest söderut de tolv milen från Luleå och känslorna på läktarplats var nästan lika heta som de på isen. Matchen fick avbrytas mitt i den första perioden när någon tände en bengal. Bortastå fick utrymmas innan spelet kunde återupptas.

Då var det Luleå som skapade de flesta och vassaste chanserna. Trots sina många segrar på slutet har norrbottningarna haft vissa svårigheter att göra mål. Nu hade Juhani Tyrväinen, Oscar Eklind, Nicola Pasic och Pontus Andreasson fria lägen i den första perioden utan att hitta nätet.

I den andra perioden tog Skellefteå över befälet, mycket tack vare en rad numerära överlägen. Men Luleås boxplay är av högsta klass så 0–0 på resultattavlan stod sig nästan hela vägen till slutsignalen.

Skellefteå missade också ett straffslag innan Mario Kempe klev fram och blev matchhjälte.

– Skönt att vinna ett derby och visa att vi kan slå både Färjestad och Skellefteå. Att vinna såna här tajta matcher är bra för vårt självförtroende, säger Kempe.