Måltjuven vaknade – sköt Färjestad till semi

Stora och starka – visst. Men även en matchvinnare av mindre modell. Michael Lindqvist, 180 centimeter och 78 kilo, skickade Färjestad till SM-semifinal. –Det är i de här matcherna man vill göra skillnad, säger tvåmålsskytten om serieavslutningen mot Skellefteå, 5–0 (2–0, 1– 0, 2–0).

Färjestad är klara för semifinal efter att ha vunnit den sjätte kvartsfinalmatchen mot Skellefteå.

Färjestad är klara för semifinal efter att ha vunnit den sjätte kvartsfinalmatchen mot Skellefteå.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2022-04-11 21:15

Färjestad är i SM-semifinal i ishockey efter 4–2 i matcher mot tabelltrean Skellefteå.

Efter att ha snott den första kvartsfinalen i Västerbotten försvarade Karlstadlaget framgångsrikt sin hemmaplan tre gånger i följd.

Kontrasten mot grundserien är enorm. Då blev det 0–4 i matcher och 5–19 i målskillnad i inbördes möten.

– Vi visste att vi behövde göra något annorlunda. Vi har malt på och spelat fysiskt. Där har vi varit överlägsna. Det är inte kul att bli tacklad varje gång man släpper pucken, säger Michael Lindqvist.

I den sjätte kvartsfinalen vaknade den 27-åriga skarpskytten till liv ordentligt.

Efter nära en månads och nio matchers måldvala satte Michael Lindqvist 1–0 och 2–0 och bäddade för den i slutänden bekväma 5–0-segern och avancemanget.

Mål i powerplay

Det första målet kom i powerplay, annars ett av få sorgebarn för Färjestad i matchserien mot Skellefteå.

– Väldigt skönt. Det har varit en tajt serie och man får inte många chanser så det gäller att ta vara på dem, säger Lindqvist.

Matchhjälten tror på en bra fortsättning på slutspelet för Färjestad, oavsett om det blir Rögle eller Frölunda i semifinal.

– Vi har en bra känsla och den ska vi bygga vidare på. Det finns ännu mer potential i det här laget, säger han.

Skellefteå dominerade stora delar av den första perioden men kunde varken då eller senare överlista Färjestads målvakt Dominik Furch. Den 31-åriga tjecken motade samtliga 32 skott och höll sin första slutspelsnolla för Karlstadlaget.

Efteråt fick han det interna priset som matchens lirare, då ett par boxhandskar hängdes över hans bara överkropp. Furch har varit en av de stora anledningarna till Färjestads seger i tungviktsmötet.

– Fantastiskt. Vi vinner serien, vi vinner sista matchen med 5–0. Det har varit en massa gruff framför mål men jag har fokuserat på mig själv och försökt stanna i min bubbla, säger han.

”Nu tar ni guld”

För Skellefteå tog säsongen slut tidigare än väntat. Alldeles för tidigt, enligt tränaren Robert Ohlsson.

– Jag tycker att vi har en spelargrupp som är tillräckligt bra för att ta SM-guld men jag får inte ut allt av dem och det grämer mig, säger han.

Ohlsson är imponerad av Färjestad.

– De har vuxit och är som bäst när det gäller som mest.

Och så vände han sig mot tränarkollegan Tomas Mitell.

– Nu tar ni guld va?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!