Malmö säkrade slutspelsplatsen mot FBK

Malmö bortabesegrade Färjestad med 2–1 och säkrade på så sätt en plats i åttondelsfinalerna. Segern innebär också att det är klart vilka tio lag som får spela SM-slutspelet i ishockey. –Malmö hade haft sex raka år i slutspel. Vi sade före matchen att det skulle bli ett sjunde, säger tränaren Joakim Fagervall till C More.

Malmö besegrade Färjestad på bortaplan och säkrade därmed en plats i SM-slutspelet.

Ishockey2021-03-31 20:23

Det var inte den vackraste segern i SHL-historien. Men för Malmö spelar det mindre roll. De tre poängen borta mot Färjestad innebär att Skånelaget är klar tabellnia och med en omgång kvar att spela är åttondelsfinalen säkrad.

– Vi knyter ihop det på ett bra sätt i ett ganska skarpt läge för att ta en slutspelsplats. Och vi spelar med väldigt hög press på oss eftersom vi kom hit med fem raka förluster. Vi hanterar det på ett väldigt bra sätt, säger Malmös tränare Joakim Fagervall till C More.

Fula mål

Emil Sylvegård tråcklade in 1–0 i den första perioden. Färjestads Adam Ginning drällde med pucken i egen zon och Pathrik Westerholm fick öppet läge mot Henrik Haukeland. FBK-målvakten lyckades mota Westerholms försök, men inte bättre än att Sylvegård kunde peta in den i tom bur.

Malmös 2–0-mål i den andra perioden var inte mycket vackrare. En studsande puck hamnade hos Matt Puempel som hade öppet mål vid den bortre stolpen. Då missade kanadensaren pucken, men lyckades nypa åt sig den på nytt och trots att två Färjestadspelare förtvivlat försökte täcka för den överspelade Haukeland, kunde Puempel vispa in pucken.

Klubbikoner i båset

Färjestad stod inte direkt för säsongens piggaste insats och någon större effekt från den oväntade tränarrockaden häromdagen syntes inte till. Dagen före matchen mot Malmö valde Karlstadklubben att sparka assisterande tränarna Peter Popovic och Gereon Dahlgren för att ersätta med klubbikonerna Pelle Prestberg och Thomas Rhodin.

Prestberg och Rhodin har haft roligare dagar i båset – som FBK-spelare tog de tre respektive fyra SM-guld – och fick se ett uddlöst hemmalag.

Olle Lycksell satte visserligen 1–2 i powerplay med drygt tio minuter kvar av slutperioden. Men Färjestad hade inte spetsen för dagen, sköt bara 16 skott på mål sett över hela matchen, och kammade noll.

– Första perioden är okej, men efter det är det inte bra nog. Fem mot fem-spelet måste vara bättre. Betydligt bättre, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn.

Fakta: Läget för SHL-lagen

Klara för kvartsfinal: Växjö, Rögle, Leksand, Skellefteå, Luleå, Örebro.

Klara för åttondelsfinal: Frölunda, Färjestad, Malmö, Djurgården.

Hänger kvar: Linköping.

Slåss om att slippa kvala: Oskarshamn, Brynäs.

Tvingas kvala: HV71.