Målexplosion när Sverige vann toppmöte

Tre mål på sex minuter i andra perioden lyfte Tre Kronor till seger i toppmötet med Tjeckien i ishockey-VM. Buffaloforwarden Rasmus Asplund gjorde två av målen när Sverige vann med 5–3. –Skönt att få göra mål tidigt i turneringen, säger Asplund till Viaplay.

Rasmus Asplund, till höger, jublar tillsammans med lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson och Joel Kellman.

Ishockey2022-05-15 21:57

Det har varit mycket fokus på alla NHL-nej som drabbat Tre Kronor inför och under inledningen av VM.

Då klev Tre Kronors två enda NHL-forwards fram mot Tjeckien.

Rasmus Asplund, 8 mål på 80 matcher i Buffalo denna säsong, slog till två gånger. Powerplayspecialisten Emil Bemström, Columbus, gjorde ett mål.

– Det är ett steg i rätt riktning. Jag tycker vi kör över dem lite, säger Bemström i Viaplay.

Som att de ville bevisa att de också kan lyfta ishockeylandslaget som inför VM fått kritik för att forwardsbesättningen är för trubbig.

Tre Kronor gjorde fyra raka mål och gick från 0–1 till 4–1. Samtliga de målen kom i klump.

Rasmus Asplunds 1–1 kom med bara 36 sekunder kvar av första perioden i numerärt överläge sedan Lucas Wallmark kastat sig raklång och fått fram pucken till Asplund.

Mål slag i slag

Sedan målade svenskarna slag i slag och inom 6.05 av andra perioden:

+ Emil Bemström kanonsköt 2–1 från den högra tekningscirkeln efter 2.47 i spel fem mot tre.

– I sådana här korta turneringar är powerplay viktigt, säger Bemström och utvecklar med sin egen roll i sådana situationer:

– Skjuta mycket, som ni kanske såg i dag, säger han med ett leende i Viaplay.

+ Mathias Bromé vann pucken i mittzon, åkte in längs vänsterkanten och sköt 3–1 i tjeckiske målvakten Karel Vejmelkas bortre hörn.

+ Rasmus Asplund gjorde sitt andra mål för kvällen sedan backen Erik Gustafssons lobb ur egen zon blivit till en frispelning. Asplund avslutade ribba in efter 8.52 bakom Vejmelka som byttes ut efter det insläppta målet.

Då hade matchen börjat rätt dåligt för Sverige. Lagkaptenen och backstjärnan Oliver Ekman-Larsson fick ett skott på foten i början av matchen och tvingades utgå – men kom tillbaka till starten av andra perioden.

Gav aldrig upp

Sedan pricksköt förre NHL-veteranen David Krejci, 15 säsonger i Boston fram till i fjol, ledningsmålet bakom Magnus Hellberg.

Men tjeckerna kom också tillbaka efter den svenska målexplosionen och gav aldrig upp.

Tomas Kundratek reducerade i slutet av andra perioden i numerärt överläge till 2–4. När Anton Bengtsson sköt 5–2 efter 4.50 av den tredje perioden tog det bara 29 sekunder innan tjeckerna reducerade igen.

Men svenskarna kunde till slut hålla undan på ett säkert sätt och ta andra raka VM-segern.

Fakta: Sveriges gruppspelsmatcher

14/5 Österrike 3–1.

15/5 Tjeckien 5–3.