Lundqvist om talet: "En match innan matchen"

En hockeymatch skulle spelas. Men först skulle Frölundaikonen Joel Lundqvist hålla ett tal till tvillingbrodern Henrik inför hemmapubliken. –Det var som att gå en match innan matchen, säger Joel Lundqvist efter 2–3-förlusten mot Rögle.

Henrik Lundqvist intervjuar brodern Joel Lundqvist i en av periodpauserna. Till slut föll dock Frölunda med 2–3 efter ett straffdrama mot Rögle.

Ishockey2022-12-28 21:42

Förlängningen gav ingenting och även straffläggningen drog ut på tiden.

Men till slut kom avgörandet, i åttonde omgången.

Oskar Stål-Lyrenäs satte en kylig straff för Rögle och när Calle Klang räddade Jacob Nilssons nästa försök var saken klar – och Rögles tredje raka seger mot Frölunda var ett faktum.

Matchen föregicks av en känslosam, halvtimmes lång hyllning av Henrik Lundqvist – som spelat för Frölunda och hade Rögle som ungdomsklubb.

Kanske lite väl känslosam för Frölunda?

"Var spänd"

Det var svårt att hålla känslorna i styr, medger Joel Lundqvist efteråt.

Inför onsdagskvällens match mot Rögle skulle Henrik Lundqvist hyllas för sin målvaktskarriär, bland annat med ett tal från brodern.

– Det är klart att man var fokuserad och ville få sagt det man ville få sagt i den stunden. Det betydde mycket för mig och för honom, där och då, säger Joel Lundqvist.

– Det är klart att man var spänd inför det.

I talet berättade Joel Lundqvist bland annat hur mycket brodern betytt. Efter matchen stockar sig rösten när han ombeds berätta mer om det.

Kanske låg ceremonin också bakom Frölundas relativt svaga inledning.

– Det blir ju speciellt. Man har varit med om ceremonier tidigare, det blir känslosamt, och så är det ens bror som står där, säger Joel Lundqvist.

– Det var lite trögstartat, men man försökte bara vara fokuserad och flytta fram saker och ting. Men det är klart att det påverkar.

Matchstraff

Hemmalaget hade svårt att komma i gång i matchinledningen mot Rögle. Lasse Johansson storspelade dock i målet och mot slutet av den första perioden var det ändå Frölunda som tog ledningen på ett slagskott av Nicklas Lasu.

Rögle kvitterade till 1–1 (Linus Sandin) i mitten av mittperioden.

Sedan hände väldigt mycket på några få minuter.

Mats Rosseli Olsen gav Frölunda en ny ledning några minuter efter kvitteringen. Men bara 40 sekunder senare var det likaläge igen, sedan Daniel Zaar fått friläge och lyft upp pucken i krysset.

Och så åkte Nicklas Lasu kort därefter på ett matchstraff efter en tuff tackling mot Rögles Adam Edström. Det gav bortalaget ett fem minuter långt – men mållöst – numerärt överläge i slutet av perioden.

Rögle har blandat och gett under hösten, men hade samtidigt vunnit de båda tidigare matcherna mot Frölunda.

Nu tvingade Ängelholmslaget fram en ny rysare i Scandinavium, där Röglemålvakten Calle Clang fick sista ordet i straffläggningen.