Luleå till SM-final – första gången på nio år

Luleå är klart för final i herrarnas SM-slutspel i ishockey – för första gången på nio år. Frölunda besegrades med 4–1 i lördagens femte semifinal lagen emellan och slogs ut med samma siffror i matchserien i bäst av sju.

Luleås Linus Omark, mitten, jublar tillsammans med bland andra Pontus Andreasson, vänster.

Ishockey2022-04-23 17:36

Åtta dagar efter att ha förlorat den första SM-semifinalen mot Frölunda på hemmais i Coop Norrbotten arena fullbordade Luleå vändningen i matchserien på densamma.

I lördagens femte semifinal blev det 4–1 efter att stjärnforwarden Linus Omark avslutat målskyttet i tom bur med 47 sekunder kvar av tredje perioden.

– Det är inte slutfört än. Fyra vinster till, säger Omark till C More och syftar till den stundande SM-finalserien i bäst av sju matcher.

Brännström målskytt igen

Luleå tog ledningen i matchen efter åtta minuter i den första perioden då Isac Brännström, som blev målskytt även i torsdagens 2–0-seger i Göteborg, på nytt satte pucken.

Frölundas Karl Henriksson kvitterade till 1–1 knappt sex minuter senare, men Luleå återtog ledningen innan perioden var slut genom Pontus Andreassons 2–1-mål efter 17.55.

Jonas Berglund satte 3–1 i powerplay 14.29 in i andra perioden innan Omark avslutade målskyttet inför en jublande hemmapublik.

– I dag ville vi visa vår publik att vi är bra, säger Linus Omark.

26 års SM-guldtorka

Luleås 4–1-seger var lagets fjärde raka och Frölunda är därmed utslaget i SM-slutspelet med samma siffror, 4–1, i semifinalen i bäst av sju matcher.

För Luleå väntar härnäst alltså en SM-finalserie, som inleds på valborgsmässoafton, mot antingen Färjestad eller Rögle. Karlstadslaget, som leder semifinalserien med 3–1, kan blir finalklart i morgon, söndag, vid seger på bortaplan i Ängelholm.

På damsidan har Luleå och Munksund-Skuthamn varit en ishockeygigant i flera år och i början av april tog klubbens sitt fjärde raka SM-guld. Herrlaget har däremot inte vunnit SM-guld i ishockey på 26 år, sedan säsongen 1995–1996. Det är också ett bra tag sedan norrbottningarna spelade SM-final, senast var våren 2013 då det blev 0–4 i matchserien mot västerbottniska rivalen Skellefteå. Även då slog Luleå ut Frölunda i vägen mot final, med 4–2 i kvartsfinalen.