Linköping vände till seger mot Brynäs

Linköping låg under med både 0–2 och 1–3 – och var stundtals utspelat av Brynäs i den andra perioden. Ändå lyckades östgötarna vända och vinna med 4–3 efter straffar. –Sådana här segrar är de skönaste, grymt bra kämpat av oss, framhåller forwarden Henrik Törnqvist.

Alexander Johansson satte den sena kvitteringen när Linköping slog Brynäs med 4–3 efter straffar. Arkivbild.

Ishockey2022-01-08 20:45

LHC – med fem ordinarie spelare borta, däribland sjuke skyttekungen Broc Little – var riktigt illa ute i den andra perioden.

Brynäs hade vunnit tre av sina fyra senaste matcher med 4–0, ledde med 2–0 (Tomi Sallinen och Adam Pettersson) och hade bud på mer.

Då reducerade Arvid Costmar i powerplay och efter Anton Rödins 3-1 för Brynäs lirkade Markus Ljungh in 3-2 bara tre sekunder före slutsignalen av mittakten. Även det i numerärt överläge.

Snacka om psykologiskt mål

– Där fick vi ett otroligt viktigt momentum och jag tycker att vi var värda det efter hårt jobb och slit, menar Henrik Törnqvist.

– Vi hade några byten i följd där vi hängde i byxbenen på motståndarna. Men lyckades behålla lugnet, tycker att spelarna har en stor trygghet i vår spelidé och att de höll sig till den, säger tränaren Klas Östman.

Den sista perioden handlade om en sak – jakten på kvittering.

Henrik Törnqvist – som assisterade både till 2–1 och 3–2 – hade ett lika lurigt som klockrent skott i ribban.

Tät defensiv

Gästerna – med målvakten Veini Vehviläinen i spetsen – försvarade sig starkt och Linköping såg ut att gå mot förlust och noll poäng.

I stället fick hemmalaget betalt för sitt kämpande, kvitterade genom Alexander Johansson efter 17.42 och snodde även åt sig bonuspoängen genom att ta hem straffläggningen.

Hjältar där blev målvakten Marcus Högberg och segerskytten Robert Lantosi. Den slovakiske landslagsmannen satte läckert bägge sina straffar. Den första innebar kvittering och den andra fällde avgörande.

– Lantosi har fina handleder och en bra blick för spelet. Grymt skönt att ha en sådan spelare som kan gå in och avgöra. De här extrapoängen kan ju visa sig vara väldigt betydelsefulla i slutändan, menar Henrik Törnqvist.

Många tunga spelare sjuka

Just att vända 1-3 till 4-3 inför de egna fansen – låt vara att de bara var drygt 2 600 på grund av rådande restriktioner – var lite extra menar anfallaren.

– Klart att det påverkar med så många starka namn borta i truppen och att vi inte kunde träna som tänkt på grund av corona i truppen tidigare i veckan. Den här vinsten stärker självförtroendet, framhåller Henrik.

LHC behåller därmed tiondeplatsen, två poäng före just Brynäs.

– Det är mycket kvar att spela, men vi ska vara på topp tio när grundserien är slut, betonar Klas Östman.

Brynäs tränare Mikko Manner var väldigt besviken på hur sitt lag uppträdde under andra halvan av matchen.

– Vi spelade bra i 30 minuter, sedan tappade vi allt. Vi var inte tillräckligt disciplinerade, suckar han.