Linköping bröt förlustsviten: "Så jäkla skönt"

Linköpings långa förlustsvit är över i SHL. Efter sex raka nederlag blev det – trots en darrig slutperiod – seger över Leksand med 4–3 inför storpublik. –Så jäkla skönt, säger Linköpingsforwarden Arvid Costmar.

Linköpingsjubel. Efter sex raka förluster fick Linköpings lagkapten Jonas Junland (44) och hans lagkamrater jubla igen.

Ishockey2022-10-29 17:53

Linköping har haft en jobbig period där de senaste dagarna tagit mycket energi.

I hemmamatchen i tisdags – storförlust mot Malmö – vände sig hemmaklacken emot sitt lag och ifrågasatte klubbhjärtat.

Något som tog hårt på spelarna.

Efter det kom ytterligare en förlust, 2–3 efter straffar mot just Leksand, och det fanns en oro hos spelarna hur hemmafansen skulle reagera i lördagens match.

Jubileum och feststämning

Då var det i stället feststämning, supporterklubben White Lions firade 35 år och 8 190 åskådare njöt av hemmalaget i dryga 39 minuter, bet på naglarna de sista dryga 20 minuterna, men fick till slut jubla.

– Vi kommer från en negativ trend, så det var nervigt och krampaktig inför. Det här är nog den bästa matchen atmosfärmässigt, säger Costmar och hyllar publiken.

Linköping grundlade segern med fem glödheta minuter i den andra perioden när laget gick från 1–0 till 4–0.

Doldisar klev fram

Då var det lagets doldisar i fjärdekedjan som klev fram. Speciellt Vilmos Gallo som sköt 2–0 och sedan stod för skymningarna framför Leksands målvakt Kasimir Kaskisuo när Jonas Junland sköt 3–0 och och Craig Shira gjorde 4–0.

Gallo om sitt mål:

– Jag fick en riktigt bra backhandflipp av Costmar så det var bara att skjuta, jag hann till och med sikta. Det är alltid skönt att göra mål, vi försöker bidra med mycket energi och hårt jobb, säger Gallo.

Leksand reducerade tre gånger – genom John Quenneville i slutet av andra, Oskar Lang och Marek Hrivik i den tredje perioden.

Sista tre minuterna blev en prövning för ett pressat Linköping.

– Otroligt starkt av grabbarna att knyta ihop det, säger Costmar.

Linköping drygade ut marginalen till kvalstrecket i bottenstriden medan topplaget Leksand åkte på andra raka bortaförlusten.