Leo Carlsson målskytt i svensk storseger

Han blev tidernas yngste VM-spelare i Tre Kronor i premiären mot Tyskland. Nu har Leo Carlsson, 18, gjort mål också. Supertalangen gjorde ett drömmål när Österrike besegrades med 5–0 i ishockey-VM.

Leo Carlsson jublar tillsammans med Lucas Raymond (23) och Alexander Nylander (98) efter karriärens första landslagsmål.

Ishockey2023-05-14 21:33

Örebroforwarden satte 4–0-målet från snäv vinkel efter 11.18 av den tredje perioden efter ett snyggt anfall med klapp-klapp-spel i förstakedjan mellan Alexander Nylander, Lucas Raymond och Carlsson.

Det var fler unga spelare som var framgångsrika den här kvällen.

Den 20-årige målvaktstalangen Jesper Wallstedt höll nollan i sin VM-debut och räddade 18 skott.

Sverige har därmed hållit nollan i sina två första matcher då Frölundaveteranen Lasse Johansson stängde igen i premiären.

Sverige uppträdde stirrigt och nervöst långa delar av premiären mot Tyskland, men lyckades ändå vinna med 1–0.

– Vi startade lite halvknackigt kanske. Vi är väl inte exakt där vi vill va. Sen jobbar vi oss in i det och gör en bra match efter det, säger Pär Lindholm till SVT efter matchen.

Fart och intensitet

Mot Österrike var det en helt annan fart och intensitet och det dröjde bara 3.43 innan ledningsmålet kom efter ett rent Skellefteåmål.

Pär Lindholm styrde in 1–0 sedan Jonatan Berggren, numera i Detroit, och backen Jonathan Pudas spelat fram.

Lindholms första VM-mål i karriären.

– Det var härligt, det är en fantastiskt pass av Berggren, vi har ju spelat ihop i Skellefteå så det känns jäkligt kul att få spela med honom här också, säger Lindholm.

Snurrade friskt

Förstakedjan snurrade friskt i början och redan efter sex minuter hade supertalangen Leo Carlsson haft två bra chanser.

Men greppet släppte och i slutdelen av första perioden fick 20-årige målvakten Jesper Wallstedt, som gjorde sin VM-debut, visa sig på styva linan.

Tre Kronor kunde gå ifrån till 3–0 i den andra perioden genom Marcus Sörensen och defensive NHL-backen Patrik Nemeth, som gjorde sitt första VM-mål och sitt första den här säsongen.

– Bra skymning och ibland hittar de in, säger Arizonabacken som inte hade gjort mål sedan mars i fjol då han tillhörde New York Rangers.

Skymningen stod 1–0-skytten Pär Lindholm för.

I sista perioden slog så Leo Carlsson till innan Dennis Everberg fastställde 5–0.

Sverige möter Finland i nästa match på måndagskvällen.

23/5 USA (16.20).

Kvartsfinaler spelas den 25 maj, semifinaler den 27 maj och medaljmatcher den 28 maj.