Leksand överraskade mot Luleå

Ett Leksand, men flera tongivande spelare på frånvarolistan, vann överraskande mot Luleå med 6–3. En historisk seger för Leksand, som visade att klyschan, motivation slår klass, stämmer bra.

Leksan överraskade och vann hemma mot Luleå. Arkivbild.

Ishockey2020-12-05 20:40

Det var inte mycket som talade för Leksand inför den här matchen.

Inför det här mötet hade Leksand förlorat de senaste sju matcherna mot Luleå, som för övrigt hade hållit nollan fyra gånger.

Dessutom kom nu återbud från tongivande Leksandsspelare som Marek Hivrik, Johan Fransson och Emil Heineman. På den listan fanns sedan tidigare ytterligare tre toppspelare.

Bröt trenden

Men den blev ingen Luleåkross. I stället var det Leksand som stod upp bra efter drömstart i samtliga tre perioder:

– Vi är en lagmaskin. Det är bra spelare som är borta. Då får vi övriga kliva fram och ta mer istid. Vi vet våra roller i laget och köper det med hull och hår, sa Leksands Jon Knuts i C More och fortsatte:

– Ska man vinna mot ett lag mot Luleå får man kriga ner dem.

Det gjorde Leksand, som tog ledningen med 1–0 genom Carter Camper, som kort därpå följdes av kvittering av Linus Klasen.

Leksand stod sedan bra upp mot Luleå och avslutade en händelserik period med att Patrik Zackrisson gjorde 2–1, vilket var hans första mål för säsongen:

– Skönt att den gick in för en gångs skull. Jag har haft några lägen, sa Patrik Zackrisson till C More.

Luleåspelarna var oväntat bleka i inledningen av matchen och i första periodpausen, sa Linus Klasen.

– Det var inget vidare. Vi var kvar i plan- och bussresan.

Mentalt tufft

I andra perioden hade Luleå borstat av sig resdammet och tog över matchen. Därför blev det mentalt tufft när Leksand gjorde 3–1 efter tre minuter. Det var Fredrik Forsberg som utnyttjade Daniel Sonells slarv med pucken, vände spelet och passade till Martin Karlsson som gjorde mål.

– Vi fick en dålig start när jag inte fick ner pucken. Det kommer att hända igen i karriären, sa Daniel Sonell till C More.

Bortsett från detta dominerade Luleå resten av matchen. Det var mer fart och energi.

Visserligen gjorde Oskar Lang ett kontringsmål i början av slutperioden. Men en dryg minut senare reducerade Luleås Erik Gustafsson till 4–3. Därefter gick Luleå på högvarv i jakten på kvittering. Men leksingarna höll emot och dalajublet ekade i en nästan tom hemmaborg när Leksand gjorde två mål i två tomma Luleåmål.

Etablera sig

Leksand, som många trodde var en nedflyttningskandidat, börjar nu etablera sig i tabellens mellanskikt. Laget har nu vunnit fem av de sju senaste matcherna. Frågan är bara när laget kan tömma sin frånvarolista?

För Luleå var detta en mindre dag på jobbet. Laget kan så mycket bättre.

– Det var individuella misstag som kostade oss mycket. Det var slarvigt. Man kan inte hålla på med på mycket misstag, sa Erik Gustafsson till C More efter matchen.