Leksand fick kontakt – liksom Djurgården

Oskarshamn och Leksand är båda inblandade i kampen om platserna i SHL-slutspelet. I kväll möttes de. Leksand förbättrade sin position via en stark slutperiod och seger med 3–1. Samtidigt tog Djurgården tre mycket värdefulla poäng borta mot Luleå.

Leksands Max Veronneau kvitterade i segermatchen borta mot Oskarshamn. Arkivbild.

Ishockey2022-03-01 21:35

Segern innebär att Leksand bara är poängen bakom sjätteplacerade Örebro i jakten på en säkrad kvartsfinalplats.

Oskarshamn parkerar på nionde plats med 63 poäng.

Leksands inledning hade en del i övrigt att önska. Eller som det uttrycktes från spelarhåll:

– Vi måste bli skickligare med pucken, sade Leksands Martin Karlsson till C More i pausintervjun efter den första mållösa perioden.

Målmaskinen levererar

Om kanadensaren Max Véronneau snappade upp det budskapet är oklart – men han om någon vet hur pucken ska hanteras.

Helst framför motståndarmålet.

Med 1.40 kvar av mittenperioden smekte han in sitt 29:e mål för säsongen och kvitterade John Dahlströms ledningsmål för Oskarshamn.

Patrik Norén och Carter Camper skickade i slutperioden in puckarna som ledde till tre poäng.

Luleå dominerade påtagligt mot Djurgården i mötet mellan toppen (trea) och botten (tabelljumbo), men det tog drygt halva perioden att få hål på Mantas Armalis i Djurgårdens kasse.

Då tryckte Pontus Andreasson in sitt 14:e mål för säsongen mellan benen på Armalis.

Men Djurgården svarade – och på ett högst elegant sätt. Marcus Sörensen fick fritt fram i djupled, läckert framspelad från egen zon av Filip Cederqvist. 1--1 stod sig över andra perioden, där Djurgården lyfte sig spelmässigt.

Tre tunga poäng

Sett till matchens utveckling kom Emil Berglunds 2–1 för Djurgården inte oväntat en bit i in i sista akten. Målet initierade en svettig Luleåpress, som också gav utdelning.

Brendan Shinnimin körde ett solonummer – matchens stora individuella prestation – och vinklade in kvitteringen med en backhand. Djurgården fick ändå sista ordet. Rasmus Bengtssons skott från blå linjen smet in mellan Joel Lassinanttis ben.

Målet var det inget regelmässigt fel på, men Luleås protester handlade om att domaren borde ha blåst för en tripping innan pucken nådde Bengtssons klubba.

– De gjorde fel och det har det erkänt. Domarna har bett om ursäkt för det och jag kan inte göra något åt det. Det är bara att gilla läget. Det är ett felbeslut som kostar oss poäng i dag, säger Luleås tränare Thomas Berglund.

I och med 3–2-segern är Djurgården nu bara tre poäng bakom Malmö och säker mark i tabellen.