Vinst för Vegas i jakten på Stanley Cup

Vegas vann den första finalmatchen mot Florida i jakten på Stanley Cup-titeln. Efter två jämna perioder, när lagen följdes åt till 2–2, drog Vegas ifrån i tredje och vann till slut med 5–2. –Det var en ganska jämn match, det kunde ha gått lite hur som helst, säger William Karlsson till Expressen efter vinsten.

Vegas Mark Stone, till vänster, firar sitt mål i den första finalmatchen mot Florida i Stanley Cup som Vegas vann med 5–2. Finalserien avgörs i bäst av sju matcher.

Ishockey2023-06-04 05:16

Svenske William Karlsson som själv blev poänglös var nöjd med vinsten, men mindre nöjd med den egna insatsen.

– Jag var inte så bra i dag. Det hände inte så mycket, så jag får steppa upp till nästa match, säger han till Expressen.

Det var Florida som inledde målskyttet genom Eric Staal som satte 1–0 målet bakom Vegas målvakt Adin Hill tio minuter in i första perioden. I artonde minuten kom repliken och 1–1 från Vegas Jonathan Marchessault.

Overklig räddning

Mellan de två målen hade Vegas målvakt Adin Hill hunnit med att göra en spektakulär räddning där han själv knappt var i buren men hans klubbspets stoppade det som kunde blivit ett moralsänkande 2–0 mål för Florida.

– Det var en helt overklig räddning – den var matchavgörande, säger Vegas tränare Bruce Cassidy efter matchen.

Som flera gånger tidigare under slutspelet lyckades Vegas hålla jämna steg med motståndarna och sedan också vända och vinna.

I andra perioden tog Vegas ledningen genom ett mål i elfte minuten av Shea Theodore och 2–1 ledningen höll i sig ända tills det bara var 11 sekunder kvar och Floridas Anthony Duclair på egen hand kvitterade.

Blir jämnt

Men närmare än så kom inte Florida. I den tredje perioden var det Vegas som stod för alla tre målen genom först Zach Whitecloud, Mark Stone och slutligen Reilly Smith.

Floridas tränare Paul Maurice, som är tillbaka i Stanley Cup-final för första gången sedan 2001, verkade dock vara lugn trots förlusten i den inledande finalmatchen.

– Det kommer att vara jämnt, så alla får ta ett djupt andetag, säger Maurice.

Med 5–2-segern tar Vegas ledningen med 1–0 i finalserien som spelas i bäst av sju matcher. Nästa match spelas natten mot tisdagen i Las Vegas.

Fakta: Finalen i Stanley Cup

Matchserien mellan Vegas och Florida avgörs i bäst av sju matcher.

Den första matchen slutade 5–2 till Vegas.

Vegas leder med 1–0 i matcher.

Fakta: Vägen till finalen

Vegas Golden Knights

Placering i grundserien: Etta i Pacific Division, etta i Western Conference, femma sammanlagt.

Vägen till finalen: Winnipeg 4–1 i matcher, Edmonton 4–2, Dallas 4–2.

Svensk: William Karlsson.

Florida

Placering i grundserien: Fyra i Atlantic Division, åtta i Eastern Conference, 17:e sammanlagt.

Vägen till finalen: Boston 4–3, Toronto 4–1, Carolina 4–0

Svensk: Gustav Forsling.