Lantosi ordnade tidigt målfyrverkeri

Efter jul hade Linköping bara producerat två mål på två matcher. Mot Djurgården blev det fyra fullträffar – enbart i den första perioden. Festfixare som låg bakom fyrverkeriet redan dagen före nyårsafton med ett mål och tre assists var Robert Lantosi.

Linköping fick jubla många gånger under 5–2-segern mot Djurgården. Arkivbild.

Linköping fick jubla många gånger under 5–2-segern mot Djurgården. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Ishockey2021-12-30 21:32

– Jag har aldrig tidigare gjort fyra poäng i en och samma period förut. Med andra ord trivdes jag och njöt en hel del där ute på isen, säger den 26-årige slovaken efter 5–2 hemma mot Djurgården.

Linköping tog fyra raka segrar innan jul – men i mellandagarna åkte laget på stryk med 1–3 mot både Färjestad hemma och Oskarshamn borta.

Nu fanns chansen att öka avståndet till jumbon ytterligare – och då öste LHC in mål inför hemmafansen.

Krut i klubban

Inte minst tack vare Robert Lantosi – som assisterade till både Craig Schiras, Jesper Petterssons och Markus Ljunghs mål, samt tryckte in 3–0 själv.

Bakåtpassningen till kedjepolaren Ljungh – som lurade både Djurgårdens målvakt Mantas Armalis och backarna – var extra läcker.

– Först såg jag var Markus var och sedan hörde jag honom bakom mig. Då tänkte jag, varför inte släppa pucken bakåt? Det blev ju rätt snyggt, kul när sådant går hem, ler han.

Forwarden inledde förra säsongen i AHL-laget Providence Bruins, men lånades ut till HK Nitra hemma i slovakiska ligan. Där snittade Robert en poäng per match och värvades till Rögle.

Från frys till hetast

Efter bara en poäng de sex första omgångarna hamnade han i frysboxen och värvades i stället av Linköping. Där blev det 8 poäng de 22 inledande omgångarna – och alltså fyra under torsdagen.

– Jag är en spelare som ska producera, därför har det varit frustrerande när det inte lossnar. Men SHL är en riktigt bra liga, där alla åker mycket skridskor och jobbar extremt hårt. Det här betyder mycket för mitt självförtroende, hoppas jag kan bidra med en hel del fler poäng framöver till laget.

Lantosi har representerat det slovakiska A-landslaget 27 gånger och bland annat spelat två VM-slutspel. Nu finns chansen att tas ut till vinter-OS i februari.

– Det vore en stor dröm för mig, om jag plockas med i truppen skulle jag bli väldigt stolt och glad. Men vi får se vad som händer, är ju inte ens säkert att det blir något. Titta bara på JVM som avbröts.

Målen kom efteråt

Djurgården reducerade två gånger – genom Marcus Sörensen och Jonathan Lekkerimäki. Men däremellan hade Patrick Russell lyft in 5–1 på volley.

– Vi vet att Linköping vill göra det trångt i mittzonen, men vi serverade dem rätt i gapet i första perioden. Där bjöd vi på tre spelvändningar och de är otroligt effektiva, suckar tränaren Nichlas Falk.

– Vi skapade många chanser i de två senaste omgångarna och det verkar som att utdelningen kom retroaktivt. Skönt med tre poäng i årets sista match, säger hemmatränaren Klas Östman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!