Landslagscoachen om Vimmerbykillen

För första gången är Helge Holmstrand uttagen i ett landslag. "Vi har hållit ögonen på honom tidigare", säger landslagscoachen Magnus Hävelid.

Landslagscoachen Magnus Hävelid, i mitten på bilden, beskriver Helge Holmstrand som en modern back som skapar bra rytm i spelet.

Landslagscoachen Magnus Hävelid, i mitten på bilden, beskriver Helge Holmstrand som en modern back som skapar bra rytm i spelet.

Foto: JOEL MARKLUND

Ishockey2018-10-22 16:10

Den sjunde november kommer VH-fostrade Helge Holmstrand för första gången att dra på sig landslagsdressen. Sveriges Småkronor/Team 18 möter då USA i en femnationers-turnering i Tjeckien.

Holmstrand, som numera spelar i HV 71, är en av sju backar i truppen.

Vad är det som gör att ni tagit ut Helge till turneringen?

– Det grundar sig på att han har spelat så pass bra och på en sån hög nivå i HV:s J-lag. Det ska bli jättekul att se honom spela i Tjeckien, säger Magnus Hävelid.

Vad tycker du att han har för styrkor som hockeyspelare?

– Helge är en allround back, eller rättare sagt en modern back. Han är otroligt kvick och snabb i fötterna. Han är stark i positionsspelet, värderar rätt saker på isen och är duktig på att skapa en bra rytm i spelet.

Helge Holmstrand är en av två helt färska debutanter i landslaget. Den andre är Oscar Lanwer.

Hur pass bra är det här landslaget?

– Bra. Vi spelade riktigt starkt i en turnering i Kanada, där vi blev tvåa. Nu vill vi ge ett antal nya spelare chansen att visa upp sig, däribland Helge.

I Tjeckien möter Sverige flera bra lag, som USA, Tjeckien, Finland och Schweiz. I vår väntar sedan det stora målet för landslaget, VM på hemmaplan. Ett VM som spelas i Örnsköldsvik och Umeå.

– Det kommer bli spännande och jag tycker att vi ska kunna utmana de flesta lagen.

Det återstår att se om Helge Holmstrand är en av spelarna i Hävelids trupp till VM. Dit är det ett tag till. Först på agendan står turneringen i Tjeckien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om