Kokkonen tillbaka i Småland för att ta guld

Han gjorde sig ett namn i Vimmerby och har nu nått Sveriges finrum, SHL. Jesper Kokkonen berättar för tidningen om skillnaderna mellan HV71 och Vimmerby Hockey och vad de senare gav honom.

Jesper Kokkonen är tillbaka i Småland, men den här gången för att spela i HV71.

Jesper Kokkonen är tillbaka i Småland, men den här gången för att spela i HV71.

Foto: Arkivbild

Ishockey2020-07-23 17:30

Jesper Kokkonen värvades till HV71 i april månad och har därför inte hunnit göra sin första tävlingsmatch för klubben ännu. Men han har inte legat på latsidan i Jönköping, tvärtom. 

– Det har varit tre bra månader här och nu har vi lite semester. Vår sommarträning pågick i tolv veckor och jag ser verkligen fram emot den riktiga säsongen. 

Av förklarliga skäl är det stora skillnader mellan division 1 och SHL, så också på föreningarnas storlek. 

– Vi pratar hästlängder i skillnader. Exempelvis hade vi ingen sommarträning i Vimmerby utan det fick man ansvara för själv. Allt runtomkring är mer professionellt här, säger Kokkonen. 

27-åringen har både finskt och svenskt medborgarskap, och har representerat de flesta av Finlands ungdomslandslag. HV71 har en stolt tradition av finska hockeyspelare, från Esa Keskinen, via Pasi Puistola till Jukka Voutilainen. För att bara nämna några. 

– Det är så jag har följt klubben genom åren och man har kollat på deras matcher på grund av det har funnits sevärda spelare på isen. Jag bodde faktiskt hemma hos Toni Rajalas (spelade i HV 2013-14) föräldrar i Finland ett tag. 

Målsättningen i HV är inget Kokkonen hymlar om. 

– Att få vinna guld här vore fantastiskt och förhoppningsvis kan jag prestera min bästa hockey kommande år. Även om det blir med eller utan publik så gäller det att vara med från början. 

Kokkonen som lämnade VH för allsvenska Karlskoga gjorde det väldigt bra i Värmland. På två säsonger missade han bara en match och noterades för 60 poäng. 

– Jag har lagt ner ett hårt jobb och när det börjar flyta på, som sista året i VH, så ger det självförtroende. Jag har dessutom haft turen att slippa skador de senaste åren. 

I VH gjorde forwarden tre säsonger och framhåller själv det sista året som det främsta. 

– Det var roligast både på och utanför isen, det var också då jag gjorde min bästa säsong. 

I våras blev Kokkonen av tidningen uttagen i 2010-talets bästa VH-lag

– Det var roligt att höra. Det funkade ju väldigt bra i kedjan med Markus Modigs och Jakob Karlsson. 

Avslutningsvis har han lite att säga om sin gamla klubb. 

– Att de hamnade i fortsättningserien var lite av ett fiasko men roligt att de fick ordning på det. Jag tror att de kan gå bra i år och Horsky är en bra tränare. Det blir spännande att följa dem. 

Kokkonen gjorde två bra säsonger i Karlskoga.
Kokkonen gjorde två bra säsonger i Karlskoga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!