Georgsson lämnar Västerviks IK

Vårens följetong runt Västerviks IK har fått ett slut. På måndagen presenterades Emil Georgsson som sportchef för Södertälje SK.

Emil Georgsson lämnar VIK för SSK.

Emil Georgsson lämnar VIK för SSK.

Foto: Jonathan Åhman

Ishockey2022-04-11 14:27

Det meddelade klubben i ett pressmeddelande runt lunchtid.

"Ett intensivt arbete i jakten efter en ny sportchef har nu pågått under en längre tid, därför känns det otroligt glädjande att vi idag kan presentera Emil Georgsson som ny sportchef de kommande tre åren. Han kommer senast från Västervik där han verkat som sportchef de senaste fyra säsongerna och lyckats med att etablera Västervik i Hockeyallsvenskan. Nu tar han över det sportsliga ansvaret i SSK", skriver klubben.

I en intervju på Södertäljes hemsida berättar Georgsson om spelet bakom övergången

– Anders Eldebrink (tf sportchef) ringde upp mig redan i december. Han ville träffas och berättade att SSK var nyfikna på mig och på vad vi gjort i Västervik. Det var ett bra första möte, SSK var ju såklart superspännande även ur mitt perspektiv. Det är en storklubb så att när man får ett sådant samtal så blir man nyfiken direkt. Så på den vägen är det egentligen. Därefter har det varit en process hela våren där jag har haft att göra i Västervik och Södertälje har minst sagt haft fullt upp med sitt. Vi tog upp samtal på riktigt förra veckan efter att man säkrat kontraktet och sen gick allt väldigt fort.

Vidare berättar Georgsson, till klubbens hemsida, om ambitionerna med sin nya klubb där han är tydlig med att SSK på sikt ska vara med och utmana om en plats i SHL.

– SSK är ju en klubb med stora ambitioner med drömmen om att någon gång ta sig tillbaka till finrummet. Men först måste vi lyfta herrlaget till en nivå som är acceptabel för att vara SSK. Resurserna och förutsättningarna finns ju. Sen är HockeyAllsvenskan tuff, det är många klubbar som satsar och det är bra klubbar som befinner sig i ligan. Vi vet att det är en tuff väg hela vägen och det handlar både om att vara duktig på det man gör men samtidigt ha en del tur.

På frågan vad han tar med sig från sin tid i Västervik svarar Georgsson:

– I Västervik tycker jag att vi fått ut mycket av många spelare som kommit till klubben men vi har också varit jäkligt tydliga med vad det är som gäller. Det är 500 meter till gymmet och kanske inte de allra bästa förutsättningarna alla gånger men vi har fått alla att köpa det och acceptera läget. Alla pratar alltid om att ”vi ska jobba hårdast” men jag vågar nog säga att i lilla Västervik så jobbar vi nog hårdast av alla klubbar i HockeyAllsvenskan och det gäller att förmedla och vara tydlig med det nu också. Jag är sjukt laddad att komma i gång och få börja jobbet i SSK.

För VT-sporten utvecklar han resonemanget bakom beslutet att, efter i stort sett 15 år i VIK:s tjänst, välja att gå vidare.

– Det har varit jättesvårt och därför som det också har dragit ut på tiden lite. Veckan efter att vi spelat klart var inte rolig, att känna att man ska lämna något som man varit med och byggt upp. Jag har ändå spenderat lika mycket tid här i Västervik som jag gjort där jag är uppvuxen, så visst är det ett jävligt tufft beslut.

Det som till slut fällde avgörandet var de rent professionella möjligheterna.

– Jag landade i att det är ett jobb ändå och att det är en möjlighet jag jobbat till mig. Det är alltid knepigt att slänga sig ut i okända vatten men jag sa själv när jag började att jag ville testa att se hur bra jag kan bli och det här är ett steg på trappan.

Han kommer fortsatt att bo kvar i Västervik.

– Ja, det går har jag kommit fram till. Det tar två och en halv timma och vi har fixat en övernattningslösning. Så det funkar.

De senaste säsongerna har SSK värvat en del från VIK – kommer det att intensifieras nu när du är sportchef där?

– Det är ingen grundplan jag har utan jag ska sätta ihop ett så bra lag som möjligt. Är det någon spelare som hör av sig och vill spela för mig blir han utvärderad som alla andra. Det är inte så att jag ska plocka med och förstöra något. Utan att värdera mig själv så är det nog få som har ett så stort VIK-hjärta som jag och det försvinner inte bara för att jag jobbar någon annanstans.

Kontraktet med Södertälje gäller från den första maj och just nu pågår en överlämning till Martin Gudmundsson som tills vidare tar över det sportsliga ansvaret i VIK.

Sporten söker VIK:s ordförande Anders Wiman för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!