Karlström Växjöhjälte i förlängning

Serievinnaren Växjö rivstartade sitt SM-slutspel med två snabba mål. Men gästande Färjestad tog sig tillbaka in i kampen och tvingade fram förlängning. Där avgjorde hemmalagets Fredrik Karlström. –Väldigt skönt, säger Karlström efter 4–3-segern.

Växjös Fredrik Karlström, till vänster, jublar efter att ha avgjort i förlängningen.

Ishockey2021-04-10 19:18

Före första nedsläpp delade SHL:s vd Jenny Silfverstrand ut seriesegrarpriset till Växjös lagkapten Erik Josefsson. Sedan rivstartade de serievinnande smålänningarna sitt slutspel.

Efter 26 sekunders spel skickade Växjös back Miika Koivisto iväg en puck som smet in i mål. Drygt två minuter senare petade Robert Rosén in 2–0 till Växjö.

Var Färjestad redan då ett slaget lag? Ingalunda. Olle Lycksell reducerade och Victor Ejdsell kvitterade redan före dagens första paussignal.

– Vi hittade en väg tillbaka in i matchen, säger Victor Ejdsell.

Melart krutade på

Heta slutspelskänslor uppenbarade sig både här och där under den mållösa andra perioden. Några minuter in i tredje klev förre Färjestadsspelaren, hårdskjutande backen Ilari Melart, in i handlingen. Melarts skott från blå linjen, i powerplay, blev otagbart för målvakten Henrik Haukeland och satte Växjö i ny ledning.

Men Färjestad vägrade ge upp kampen. Per Åslund kvitterade och förlängning blev ett faktum.

– Väldigt starkt av oss, vi visade karaktär, säger Victor Ejdsell.

Drygt fem minuter in i förlängningen såg Växjös Fredrik Karlström en chans och satte full fart framåt.

– Jag såg att jag troligen skulle vara först på pucken. Jag hade bra fart, skönt att kunna sätta dit den, säger han om sin matchavgörande aktion.

Trots segern anser Fredrik Karlström att Växjös insats hade en del i övrigt att önska.

– Synd att vi inte kunde spela mer modigt efter vår fina start.

TT: Känner ni press på er efter att ha vunnit serien?

– Idag tycker jag att det var tydligt att vi blev lite rädda att spela. Men i förlängningen gick vi ut med en helt annan pondus, säger Fredrik Karlström.

Täta matcher

Lagkapten Victor Ejdsell var å sin sida nöjd med en hel del vad gäller Färjestads spelmässiga prestation.

– Jag tycker att vi var det bättre laget. Vi hade långa anfall där vi utnyttjade deras svagheter, men behöver hitta mer trafik framför deras mål, säger han.

Årets slutspelsupplägg är än mer intensivt än vanligt med tillfällen då lagen spelar match två dagar i följd. Redan under söndagen drabbar de här båda lagen samman i den andra kvartsfinalen i bäst av sju.

– Sova, äta bra och fylla på med vätska, säger Fredrik Karlström om sina närmaste framtidsplaner.