Karlskrona tvångsdegraderas – förre VH-spelaren drabbas

Krisklubben Karlskrona HK beviljas inte licens för att spela i hockeyallsvenskan utan tvångsdegraderas. Ludvig Jardeskog, som spelar i Karlskrona och som tidigare varit i Vimmerby Hockey, är en av spelarna som påverkas. "Jag har fått i uppdrag av klubben att inte ge några kommentarer", säger han.

Ludvig Jardeskog, som spelat i Vimmerby Hockey, fick chockbeskedet under fredagen.

Ludvig Jardeskog, som spelat i Vimmerby Hockey, fick chockbeskedet under fredagen.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-06-12 18:00

Svenska ishockeyförbundets licensnämnd kom med beskedet på fredagsförmiddagen. Efter nästan tio miljoner kronor i skulder och för en tid sedan nekad rekonstruktion så tvångsdegraderas Karlskrona HK, så sent som 2018 i SHL, på grund av sin dåliga ekonomi.

Ludvig Jardeskog, som spelade i Vimmerby Hockey under två säsonger (17/18 och 18/19), har kontrakt med KHK även över den kommande säsongen. Frågan är nu hur det blir med hans hockeyframtid. När Sporten når honom är han fåordig.
– Jag ska vara riktigt tråkig nu och säga att jag inte har någon kommentar till någonting, säger Jardeskog. 

Han hänvisar alla frågor till klubbchefen i KHK.
– Jag har fått i uppdrag av klubben att inte ge några kommentarer. Tyvärr, jag hade gärna velat prata men jag kan inte, säger han.

Men det här måste ha kommit som en chock för dig?

– Ja, det kom nog som en chock för alla.

Enligt licensreglerna var det ett tämligen enkelt beslut att ta för licensnämnden.

– Ja, regelverket är ju sånt att man inte får vara på obestånd för att beviljas licens. Karlskrona har ansökt om rekonstruktion och det indikerar ju att man är på obestånd, säger Magnus Karlström, licensnämndens ordförande, till TT.

Karlskrona har skulder på sammanlagt 9,9 miljoner kronor och nekades sin rekonstruktionsplan vid tingsrätten den 1 juni. Sedan dess har klubben meddelat att man har en ny plan för den långsiktiga finansieringen och ska lämna in en ny plan till tingsrätten.

Men de uppgifterna hjälpte inte KHK. Karlström säger att en klubb inte kan beviljas licens under en rekonstruktion:

– Nej, man får inte vara på obestånd.

Svenska ishockeyförbundet tog tidigare i våras beslutet att kapitalkravet i licensen skulle tas bort inför kommande säsong på grund av coronakrisen.

Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist skriver på klubbens webbplats att beslutet ändå ska överklagas till förbundets appellationsnämnd, vilket måste ske senast den 26 juni.

Om Karlskrona får avslag på överklagan kommer Väsby att erbjudas Karlskronas plats. Klubben från Upplands Väsby, norr om Stockholm, vann hockeyettans final mot Halmstad och rankas som bästa division 1-lag. Tackar Väsby nej går frågan till Hudiksvall som rankas tvåa i ettan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!