Karlin summerar sin tid i Västervik: "En häftig resa"

Från division 2 till topplag i Hockeyallsvenskan. Mattias Karlin har satt ett enormt avtryck på Västerviks IK.

Mattias Karlin har hunnit coacha ett helt gäng med spelare i VIK-tröjan genom åren. Mellan åren 2014 och 2018 hade han hjälp av Ragnar Karlsson som assisterande tränare.

Mattias Karlin har hunnit coacha ett helt gäng med spelare i VIK-tröjan genom åren. Mellan åren 2014 och 2018 hade han hjälp av Ragnar Karlsson som assisterande tränare.

Foto: Ilkka Ranta

Ishockey2021-04-16 15:22

På fredagen kablades nyheten ut, att Mattias Karlin återvänder hem till Örnsköldsvik och blir huvudtränare för Modo Hockey de kommande tre säsongerna. 

undefined
Tomas Lind var den som kontaktade Mattias Karlin och frågade om han ville komma till Västervik 2011.

Men hjärtat kommer alltid klappa lite extra för Västervik.

– Ja, man har ju bott här en stor del av ens vuxna liv och har hunnit lära känna många, säger 41-åringen som fick ett telefonsamtal av VIK:s dåvarande sportchef Tomas Lind 2011.

– Han sa att de satsade på att ta sig tillbaka till division 1 direkt och det var det jag fastnade för. När jag såg truppen förstod jag att han menade allvar och att det fanns något där som kunde bli roligt. Jag hade aldrig varit i Västervik tidigare och var tvungen att googla för att se var det låg, berättar Karlin med ett skratt.

undefined
Det stod brottning på försäsongsschemat 2011.

Hur summerar du tiden i Västervik?

– Vi har inte gjort en kanonsäsong varje år, men vi har gjort bra och riktigt bra säsonger och har aldrig varit dåliga över en hel säsong.

undefined
När VIK blev klart för Hockeyallsvenskan 2016 är det minnet som är häftigast för Mattias Karlin.

Vilka minnen sticker ut?

– När vi gick upp till allsvenskan är häftigast då det inte var många som trodde det. Självklart var årets säsong häftig och även första året i allsvenskan. När vi gick upp till ettan var också jättekul, men då var det mer som att så skulle det bara vara och vi var dessutom favoriter. Det var jäkligt skönt att vi höll oss kvar 2018 då vi låg riktigt pyrt till.

undefined
Karlin blev inkastad i duschen av Joacim Hedblad, Thom Nordin och Simon Mitman efter avancemanget till Hockeyallsvenskan.

Finns det något du ångrar?

– En jäkla massa. När vi har förlorat en match eller haft en dålig träning har jag ångrat att jag inte har varit tillräckligt noggrann eller lyckats nå fram med budskapet till spelarna.

Är du inte lite väl hård mot dig själv?

– Jag har höga krav på mig själv, så är det.

undefined
En av många genomgångar på träning som VIK-tränare. Här med laget som stod för en succésäsong som nykomling i Hockeyallsvenskan 2016/2017.

Tar du med dig några spelare från Västervik upp till Örnsköldsvik?

– Det är klart att det alltid finns någon man vill ha med sig, men jag kommer inte att ligga på där utan vill spelare spela för mig och Modo får de kontakta mig.

undefined
Karlin har varit enormt uppskattad även bland supportrarna.

Att Mattias har trivts riktigt bra i Västervik är ingen överdrift.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle vara tränare i samma klubb i tio år. I den här branschen brukar det handla om ett, två, tre eller i bästa fall fyra, fem år på ett och samma ställe. Nu kommer jag att stå i motståndarbåset och det kommer kännas speciellt, avslutar Mattias Karlin och tar ut sin VIK-femma.

undefined
Kedjan med Joacim Hedblad, Victor Öhman och Dan Pettersson håller Karlin högst under sina år som VIK-tränare.

Målvakt: Daniel Marmenlind. Backar: Michael Kapla och Emil Wahlberg. Forwards: "Victor Öhman, Dan Pettersson och Joacim Hedblad var en stor framgångsfaktor för oss i ettan och gjorde det bra i allsvenskan också".

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!