Titta Jakob, du är långt ifrån äldst i serien

Det känns som att Vimmerbys kapten Jakob Karlsson har varit med i en evighet. Han är väl ändå klart äldst i serien med sina 34 år? Nej, nej. Det är inte ens nära. Vi har checkat vilka rutinerade rävar som fortfarande lirar i Hockeyettan Södra.

Jakob Karlsson har passerat 34 år och är still going strong.

Jakob Karlsson har passerat 34 år och är still going strong.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2023-10-24 19:00

I fotboll vimlar det ofta av spelare som passerat de 30. I hockeyns värld känns det inte lika vanligt, eller har vi fel? 

Sporten gjorde en genomgång för att se vilka spelare som fortfarande håller igång och spelar på den här nivån. Ofta har de här "veteranerna" också en oerhört viktig roll i sina respektive lag. De är många gånger de ledande spelarna som går i bräschen, i med- och motgång.

Det kanske inte är så konstigt heller. Många av de här spelarna i södra hockeyettan har spelat på en högre nivå och har ett spelsinne som sticker ut från mängden.

Vilka är de då? 

Tja, tittar vi på dem som är födda på 1980-talet så hittar vi spelare som Mörrums Marcus Paulsson, Boråsstjärnorna Konstantin Barulin och Henrik Eriksson, KRIF:s Sebastian Magnusson och Andreas Nordfeldt, Trojas Daniel Thörnros Karlsson och Karlskronas Alexander Bergström. 

Ni som har koll ser själva. Det är inte direkt några spelare i mängden. Det här är tongivande lirare som verkligen sticker ut och i de flesta fall har ett CV som imponerar. 

Den ende som platsar på den här listan i Vimmerby är Jakob Karlsson. Alla med insyn vet hans betydelse för VH. 

undefined
Marcus Paulsson, Mörrum

Vilken plats tror du att du ligger på när det gäller äldsta aktiva spelaren i serien?

– Tolva kanske, säger Karlsson. 

Just det, mitt i prick. 

Äldst är just nämnde Marcus Paulsson, Mörrums kapten. 

Här är de äldsta:

1) Marcus Paulsson, Mörrum, 39 år.

2) Konstantin Barulin, Borås, 39 år.

3) Anders Eriksson, Borås, 38 år.

4) Mattias Persson, Troja, 38 år.

5) Alexander Bergström, Karlskrona, 37 år.

6) Andreas Nordfeldt, KRIF, 37 år.

7) Daniel Thörnros Karlsson, Troja, 37 år.

8) Shane Hefferman, Alvesta, 36 år

9) Henrik Eriksson, Borås, 35 år.

10) Sebastian Magnusson, KRIF, 35 år.

11) Martin Ekström, KRIF, 34 år.

12) Jakob Karlsson, VH, 34 år. 

undefined
Visby Roma, Karlskrona, 230307, Alexander Bergström

Varför tror du att ni äldre i de flesta fall har så ledande roller i era lag?

– Det är nog inte så kul att åka runt och spela i fjärdekedjan när man är 35 år. Då ska man ha en jäkla kärlek till hockeyn. Ser jag till mig själv så hade jag nog inte spelat vidare om det hade varit så. Sen tycker jag att det är roligare att spela i Hockeyettan och ha en mer ledande roll än att spela i Allsvenskan, säger VH-kaptenen. 

Upplever du att ni som varit med länge har en viss jargong internt när ni möts och har en viss respekt för varandra?

– Det är olika, från fall till fall. Vissa har man skönare snack med, som jag brukar ha med Marcus Paulsson och som nu med Sjögren (Carl-Johan) i Troja. Andra har jag ingen kontakt med, som "Trucken" (Daniel Thörnros Karlsson), men det tror jag inte någon annan har heller. Sen är det ju inte direkt så att man åker runt på isen och snackar familjeliv med andra rutinerade spelare. 

Ser du slutet på karriären eller är tanken att fortsätta spela många år framåt?

– Nämen, jag tar det år för år. Jag kan inte direkt påstå att det är skitkul att spela i september, då undrar man vad man håller på med. Men sen har du matcher som den nu mot Troja (5–0). Det är för såna matcher man fortfarande håller på och som gör det så roligt. Det är enligt mig en av de bästa matcher vi gjort de senaste åren. Det var nästan en perfekt genomförd match.

På onsdag väntar KRIF på bortais. Ett KRIF som Jakob Karlsson har stor respekt för:

– Det är en av de tuffaste bortamatcherna och Tisell (Mikael) är en av de svåraste tränarna att möta. Han har sitt speciella system där laget inte tar så mycket risker.

 • Vi kan konstatera att 28 spelare i de tio olika lagen har fyllt 30 år. Att Vimmerbys kommande motståndare på onsdag, KRIF, är det lag med flest 30-åringar i laget, fem. 

• Om det går att dra några paralleller mellan de som har lägst snittålder och placering i tabellen låter vi vara osagt. Vi kan ändå konstatera att Tyringe och Mörrum har klart lägst ålderssnitt i serien, strax över 22 år. De ligger sist och näst sist.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!