Källgrens succé – höll tätt i första NHL-starten

Målvakten Erik Källgren höll nollan i karriärens första NHL-start i natt. 25-åringen utsågs till matchens stjärna efter att ha räddat 35 skott. –Det är mycket känslor, säger Källgren.Toronto vann till slut över John Klingbergs Dallas med 4–0.

En rörd Erik Källgren (Toronto) utsågs till matchens stjärna efter att ha hållit nollan mot Dallas.

Ishockey2022-03-16 07:20

Växjö Lakers tidigare målvakt Erik Källgren har fått en drömstart på NHL-karriären. Debuten kom i torsdags, då han blev inbytt halvvägs in i matchen och bara släppte in ett mål. Svensken fick beröm av tränaren och på tisdagskvällen, lokal tid, fick han äran att spela från start när Toronto tog emot Dallas hemma i Scotiabank Arena.

– Jag försöker bara ha kul och njuta av det här ögonblicket. Det låter klyschigt, men det var så jag försökte ta mig an matchen, säger Källgren efteråt, rapporterar nhl.com.

Och taktiken lyckades.

– Erik såg väldigt lugn ut där bak. Jag är superglad för hans skull, berömmer lagkamraten Rasmus Sandin, som var en av matchens målgörare.

"Hade många skott"

Dallas kapten Jamie Benn är dock inte säker på att de gav Källgren en tillräckligt tuff match.

– Vi ville lägga många puckar mot honom, få till många skott och försöka göra kvällen tuff för honom. Jag vet inte om vi lyckades. Vi sköt mycket, men vi måste hitta ett sätt att få in några puckar också, säger Benn.

Torontos förstemålvakt Petr Mrazek har haft det tufft den senaste tiden och laget har släppt in minst fyra mål i de sex senaste matcherna.

– Det är svårt att spela när man plockar ut pucken ur målet hela tiden, konstaterar Torontotränaren Sheldon Keefe.

Två svenska assist

Men mot Dallas kom kanske vändningen för Toronto – och det var fler svenskar än Källgren som bidrog till 4–0-segern. Rasmus Sandin inledde Torontos målskytte i den sjunde minuten. Fyra minuter senare låg ett framspel signerat William Nylander och Timothy Liljegren bakom 2–0.

Efter en mållös andraperiod fick Toronto in 3–0 i powerplay innan den tredje perioden ens var en minut gammal. Matchen punkterades sedan med ett mål i tom bur i slutminuterna.

– Det är mycket känslor men jag är så glad för segern, säger Källgren.

Erik Källgren har framför allt spelat i Torontos AHL-lag under säsongen. Förra säsongen spelade han i SHL:s Växjö Lakers.