Juniorkronorna krossade Tjeckien i premiären

Det började skakigt – men sedan var det Sverige för hela slanten. Juniorkronorna vann JVM-premiären mot Tjeckien med övertygande 7–1. –Det här är ett grymt lag, säger lagkapten Philip Broberg.

Juniorkronorna vann öppningsmatchen i JVM mot Tjeckien med 7–1.

Ishockey2020-12-26 22:40

Från karantän rätt in i hetluften.

Trots tveksamma förberedelser lyckades Sverige ta en klar 7–1-seger i JVM-premiären mot Tjeckien.

– Vi ville inte bli påverkade av att vi inte fick någon träningsmatch. Jag tycker att vi jobbat hårt på träningarna och fick resultat nu på matchen. Jag tycker att vi gjorde något bra vi kan bygga vidare på, säger Philip Broberg.

Det började dock rätt svajigt för Juniorkronorna, som inte var påkopplade i den första perioden.

Tjeckien tryckte gasen i botten direkt och satte hård press på Sverige. Halvvägs in i den första perioden fick man också utdelning efter att lagkapten Jan Mysak prickat in ledningsmålet i powerplay.

Sverige reste sig

Glädjen blev dock kortvarig för tjeckerna, bara 32 sekunder senare kom kvitteringen. Arvid Costmar missade ett friläge, men revanscherade sig och styrde in Victor Söderströms fina passning.

Det svenska maskineriet fortsatte att hacka och Tjeckien var nära att återta ledningen när stortalangen Michal Teply gick på skott. Men videogranskningen visade en makalös räddning från Hugo Alnefelt, som var en stor anledning till att det bara stod 1–1 efter den första perioden.

Sverige spelade upp sig rejält i den andra perioden och satte 2–1-målet efter att Albin Sundsvik snappat upp en retur i powerplay och tryckt in pucken. Kort därefter fick Emil Heineman ett friläge och drygade ut ledningen ytterligare.

Konstmål från Söderblom

Innan den andra perioden var över lyckades Theodor Niederbach också sätta dit 4–1 för Sverige.

En nyckel bakom vändningen var lagkapten Philip Broberg som hade assist på alla tre ledningsmål.

– Jag tycker att han gör en jättebra match och bidrar över hela banan. Det är en jättebra ledare både på och utanför isen, så jag är jättenöjd med vad han bidrar med, säger Joel Rönnmark.

Sverige inledde den sista perioden i ett rasande tempo och parkerade i offensiv zon. Fem minuter in på perioden fick Sverige ett powerplay som man utnyttjade på bästa sätt. Elmer Söderblom tog emot pucken framför mål och ställde den tjeckiska målvakten Nick Malik fullständigt när han elegant placerade klubban mellan benen och sprätte upp pucken i nätmaskorna.

"Några märkliga veckor"

Innan slutsignalen ljöd hann även Oscar Bjerselius ta sig in i målprotokollet. 19-åringen, som knappt gjort ett byte i matchen, fick en passning från Tobias Björnfot och placerade pucken mellan benen på Malik. Med två och en halv minut kvar prickade Noel Gunler in 7–1.

– Det har varit några märkliga veckor, men nu när turneringen startat känns det bra, och vi fick en vinst, säger Joel Rönnmark.

Juniorkronorna spelar nästa match natten mot den 29 december när man möter Österrike.

Fakta: Sveriges JVM-program

28 december: Österrike

Nyårsafton: Ryssland