Jonasson om mötet mot sitt gamla lag: "Alltid kul"

Huddinge vs Vimmerby. Ett klassiskt möte i Allettan – normalt sett. Nu får de tampas i vårserien och möts direkt. För förre VH-profilen Björn Jonasson är matchen speciell: "Det är alltid lika spännande att möta Vimmerby", säger han.

Huddinges Björn Jonasson är laddad inför mötet mot sin gamla klubb, Vimmerby. "Jag gör två strutar och vi vinner med 5-2", säger han.

Huddinges Björn Jonasson är laddad inför mötet mot sin gamla klubb, Vimmerby. "Jag gör två strutar och vi vinner med 5-2", säger han.

Foto: Andreas L Eriksson

Ishockey2022-12-27 19:00

Spelare kommer och går. Vissa av dem ger ett rejält avtryck. Björn Jonasson är en sån. Under sina nära fyra säsonger i Vimmerby Hockey blev han en stor profil i klubben och populär bland fansen. Och det för sin stora poängskörd (123 poäng), men lika mycket för sin spelstil, sin energi och den enorma vinnarskallen. 

– Jag trivdes otroligt bra i klubben. Om det inte varit för att vi skulle få tillökning i familjen hade jag velat stanna ännu längre, säger Jonasson när vi tar ett snack med honom inför onsdagens premiär – mot Vimmerby. Sedan många år spelar han sin hockey i Huddinge, där han är en lika stor profil som i VH.

Ingen av klubbarna är vana att spela i vårserien, men det är likafullt ett faktum. 

– Det var en missräkning för oss och lite av ett fiasko. Det enda positiva med att vi inte gick till Allettan är väl att vi får möta Vimmerby nu, haha. 

Varför gick det så knackigt för er?

– Vi hade stora problem att få puckarna i nät. Effektiviteten var för dålig. Jag tror att det bara var två eller tre matcher i serien där vi inte vann skotten. En bit in i grundserien var vi det lag av alla i Hockeyettan som skjutit flest skott på mål. Det var sjukt i vissa matcher. Vi dominerade totalt spelmässigt och vann skotten med typ 50–21, ändå förlorade vi. Det kändes som att varenda motståndarmålvakt stod på "huvudet" när vi mötte dem. 

undefined
Björn Jonasson gjorde fyra säsonger i VH.

Relativt tidigt stod det klart att Huddinge skulle missa Allettan. Då vände det. Den klassiska klubben började plötsligt rada upp vinster. 

– När vi visste det så släppte vi ner våra axlar och började spela avslappnat. Med tanke på hur vi avslutade grundserien så kommer vi in med en skön känsla till den här serien. 

Och målet...?

– Vi vill vinna serien, såklart – i alla fall komma topp-tre. 

Fortfarande har 34-åringen kontakt med personer kopplat till Vimmerby Hockey. Och på isen kommer han att ställas mot flera tidigare lagkamrater, som Jakob Karlsson, Pelle Ström, Jacob Isaksson och Anton Carlsson. 

– Det är kul att möta dom, inte minst "Jagge". Han hänger i fortfarande, "gubben", haha. Det är alltid roligt att tjata lite extra på honom i matcherna. 

Har du någon koll på VH den här säsongen?

– Jag går in och läser lite referat. Jag vet att de är lite försvagade i år, då många spelare försvann. 

Med sina tolv poäng (2+10) blev Björn Jonassons Huddinges näst bäste poänggörare. Något som han knappast är nöjd med:

– Jag har en del att bevisa, både för mig själv och andra. Jag har skapat ganska mycket lägen, men inte satt dit puckarna. Det måste bli bättre. 

På onsdag kan han sätta ner foten direkt, mot sitt gamla lag. Men oddsen är inte på hans och Huddinges sida, historiskt. Faktum är att Vimmerby Hockey har vunnit åtta av de tio senaste matcherna mot Huddinge. Senast lagen möttes, i februari, vann VH med förkrossande 9–2 – i Björkängshallen. Isac Andersson noterades för hela fem poäng i den matchen. Vi får se om VH-forwarden är på hugget även på onsdag? 

Så, hur går det mot Vimmerby?

– Det blir målrikt. Vi vinner med 5–2 och jag gör två strutar. Det får räcka. "Jagge" blir så grinig annars, säger Jonasson med ett skratt. 

• Gå in på vår sajt, www.vimmerbytidning.se och följ vår liverapportering. Matchstart är 19.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!