Ingen Lindbom-effekt för HV: "Måste börja vinna"

HV71 fick ingen omedelbar Johan Lindbom-effekt i tränarbåset. En knapp 0–2-förlust borta mot Malmö var ändå ett fall framåt – i lördags vann skåningarna med 8–0 i Jönköping. –Vi måste bygga någonting över sikt, men givetvis måste vi börja vinna också, säger den nygamle HV-tränaren.

Klubbdirektören Johan Lindbom tog klivet ner i båset när HV71 i söndags sparkade tränaren Tomas Montén.

Klubbdirektören Johan Lindbom tog klivet ner i båset när HV71 i söndags sparkade tränaren Tomas Montén.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ishockey2023-10-24 21:18

Vill ishockeytränare ha en trygg anställning är HV71 inte SHL-klubben att signera ett kontrakt med. Jönköpingsklubben har sparkat fem tränare de senaste tio åren – varav fyra sedan november 2018.

Sist i raden att få lämna i förtid är Tomas Montén, som tog över inför säsongen. Efter 0–8-genomklappningen hemma mot Malmö i lördags och en jumboplats i tabellen fattade HV71:s styrelse i söndags beslutet att Montén får lämna efter blott tolv omgångar av säsongen.

"Funderar för mycket"

Återigen kliver klubbdirektören Johan Lindbom ner i båset. Det gjorde han även i januari i år när Tommy Samuelsson fick sparken. Lindbom – SM-guldtränare 2017 – gick själv samma öde till möte som HV-tränare i november 2018.

I nystarten väntade återigen Malmö, men det blev inga skräcksiffror som i lördags. Förlusten stannade vid 0–2.

– Vi startar lite tveksamt första perioden, men å andra sidan har jag full förståelse för det. Det har varit rätt mycket snack om saker i vårt spel, som gör att man som spelare kanske funderar lite för mycket, säger Lindbom på presskonferensen efter matchen.

Undan för undan växte dock HV in i matchen. Malmö ledde med 1–0 efter den första perioden, men 2–0 kom först halvvägs in i den tredje akten i numerärt underläge.

– Vi spelar som bäst i tredje perioden, men vi måste så klart vara lite spetsigare framåt för att vinna en sådan här match. Vi har fem minuter i powerplay där vi inte lyckas.

TT: Vad är det som ni har tryckt på i spelet?

– Det är defensiven. Vi har släppt in alldeles för mycket mål (53), vi måste hitta något stabilt att stå på.

TT: Hur har stämningen i truppen varit?

– Jag tycker att den har varit jättebra. Jag känner ju de flesta, både spelare och ledare. Det är ju inte så att det kommer in ett helt nytt ansikte som alla ska lära känna. Jag har ju varit nära och sprungit i omklädningsrummet lite av och till innan, säger Johan Lindbom.

Shore ansluter

HV71 är just nu på en bortaturné. Först väntar Timrå torsdag och därefter Oskarshamn på lördag.

– Det är 39 matcher kvar. Vi måste bygga någonting över sikt, men givetvis måste vi börja vinna också, säger Johan Lindbom.

Inom kort hoppas HV-tränaren få den amerikanske centern Nick Shore i spel. Han återvänder till klubben efter att inte ha fått kontrakt med Carolina i NHL. Amerikanen anlände till Sverige under tisdagen.

– Sedan är det pappersexercis, som vi inte riktigt kan påverka. Så vi får se om han är spelklar i veckan, säger Johan Lindbom.

HV71:s hejarklack under bortamötet med Malmö.
HV71:s hejarklack under bortamötet med Malmö.
Fakta: HV71:s tränarcirkus

SHL-klubben HV71:s tränarcirkus sedan våren 2011:

Mars 2011: Klubben bryter med Janne Karlsson, som hade ett år kvar på kontraktet, efter uttåget i SM-kvartsfinalen för den dåvarande regerande mästarklubben.

December 2013: Ulf Dahlén får sparken efter två och en halv säsong. Torgny Bendelin tar över säsongen ut.

Maj 2015: Andreas Johansson avgår på egen begäran efter blott en säsong som tränare. Det ryktas om en schism mellan tränaren och flera spelare och ledare.

November 2018: Johan Lindbom – SM-guldtränare 2017 – får sparken efter att ha tränat klubben sedan säsongen 2015–2016. Assisterande tränaren Stephan ”Lillis” Lundh tar över och blir kvar som huvudtränare till 2020 innan han lämnar självmant.

Januari 2021: Nicklas Rahm sparkas när HV är indraget i bottenstriden av SHL. Nygamle tränaren Stephan ”Lillis” Lundh tar över säsongen ut, men lyckas inte hålla kvar laget i SHL.

Januari 2023: Tommy Samuelsson, som ledde HV tillbaka till SHL, får sparken. Johan Lindbom slutför säsongen som tränare.

Oktober 2023: Tomas Montén sparkas efter blott tolv SHL-omgångar. Lindbom tar återigen över.


Fakta: Milstolpar för HV71

1971: HV71 bildades genom att Husqvarna IF och Vätterstads IF slås samman.

1979: Första säsongen i dåvarande elitserien.

1995: Första SM-guldet.

2004: Andra SM-guldet och första grundseriesegern.

2006: Ny serieseger, men uttåg i SM-semifinal.

2008: Tredje SM-guldet och ny serieseger.

2009: SM-finalförlust.

2010: Fjärde SM-guldet – vann grundserien.

2011: Vann grundserien, men åkte ut i SM-kvartsfinal.

2017: Tar det femte och senaste SM-guldet.

2021: Slutade sist i SHL och åkte ner i hockeyallsvenskan efter kvalförlust mot Brynäs.

2022: Vann den hockeyallsvenska finalen mot Björklöven och flyttas upp till SHL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!