Inför SM-finalen – här är allt du behöver veta

Nu ska det avgöras. På lördag spelas första matchen i finalserien i ishockey mellan Luleå och Färjestad. Här kommer det som kan vara bra att veta.

På lördag spelas första SM-finalen mellan Luleå och Färjestad.

På lördag spelas första SM-finalen mellan Luleå och Färjestad.

Foto: Tommy Pedersen/TT

Ishockey2022-04-29 11:18

+ Vad: Första SM-finalen, i bäst av sju, i herrarnas SM-slutspel i ishockey.

+ När och var: Lördag, nedsläpp 15.15 i Coop arena i Luleå.

+ Tv: Cmore och TV4.

+ Vägen till final

Luleå: Efter att ha kommit tvåa i grundserien har Luleå fortsatt att imponera. Kvartsfinalen mot Örebro slutade 4-1 till Luleå. Efter att ha förlorat sin första semifinalmatch mot Frölunda övertygade man med fyra raka vinster och tog hem matchserien med 4–1.

Färjestad: Inför säsongen var Färjestad topptippade, men slutade på sjätte plats i grundserien. Det blev vinst i kvartsfinalen mot Skellefteå med 4–1 i matcher och grundserievinnarna Rögle väntade i semifinalen. Efter en gastkramande match sex, med dubbel övertid, vann Färjestad med 4–2 i matcher.

+ Luleås historiska dubbelchans

Luleå kan göra det som ingen förening någonsin gjort tidigare – att vinna guld både på herr- och damsidan.

Med fem SM-guld de sju senaste säsongerna är damlaget just nu överlägset bäst i Sverige. Den 7 april avgjorde Luleå mot Brynäs på bortaplan inför rekordpublik, 7 765, och säkrade därmed ett SM-guld till föreningen.

Skulle herrlaget lyckas med ett SM-guld blir Luleå första förening med dubbla guld.

+ Poängkungarna

Luleås Linus Omark kom trea i grundseriens poängliga och nu leder han slutspelets poängliga med 14 poäng på tio matcher. På tredje plats ligger kedjekamraten Pontus Andreasson med elva poäng.

I grundserien var Joakim Nygård poängbäst med 41 poäng, det räckte bara till en 19:e plats i poängligan. I slutspelet har Färjestads poängplockare vaknat till liv. På delad andraplats ligger Theodor Lennström och Per Åslund på tolv poäng.

+ Målvakterna

Luleå har två bra målvakter i Joel Lassinantti och blott 19-årige löftet Jesper Wallstedt. Lassinantti har vaktat målet flest matcher under SHL-säsongen och fått förtroendet under slutspelet, med sina 92,95 i räddningsprocent är han bäst i slutspelet.

Färjestads målvakt, före detta KHL-spelaren Dominik Furch, har en räddningsprocent på 91,25 i slutspelet. Han har släppt in elva mål fler i slutspelet än Lassinantti i Luleåmålet men imponerade stundtals mot Rögle.

+ Så fortsätter finalserien

Lördag 30/4: Luleå–Färjestad 15.15

Måndag 2/5: Färjestad–Luleå 19.30

Tisdag 3/5: Luleå–Färjestad 19.30

Torsdag 5/5: Färjestad–Luleå 19.30

Lördag 7/5: Ev Luleå–Färjestad 15.15

Måndag 9/5: Ev Färjestad–Luleå 19.30

Torsdag 12/5: Ev Luleå–Färjestad 19.30

+ Senaste SM-vinnarna

2021: Växjö

2020: Ingen vinnare utsedd på grund av coronapandemin

2019: Frölunda

2018: Växjö

2017: HV71.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!