Hyllningen till stjärnbacken: "Den bästa jag haft"

Västerviks IK laddade om efter övertidsförlusten mot Kristianstad med en timlång träning på torsdagen. Sporten besökte träningen och pratade med huvudtränaren Mattias Karlin samt nyckelbacken Michael Kapla om amerikanens spel under säsongen.

Foto: Jonathan Åhman

Ishockey2021-02-11 18:29

En av spelarna som varit bärande i VIK-lagets jakt på slutspel är backen Michael Kapla. Amerikanen spelar mest och leder också den interna poängligan. Så sent som mot Kristianstad på onsdagskvällen satte han ännu ett mål – hans åttonde för säsongen.

Hur högt håller du honom bland de backar du haft i VIK genom åren?

– Jag gillar egentligen inte att jämföra så men han är klart den bästa, säger VIK-tränaren Mattias Karlin, som sannerligen haft en del skickliga backar under sina år i klubben.

Vad gör honom så bra?

– Han är jäkligt komplett. Han är väldigt smart och oavsett hur checkad han är eller hur trängd han verkar vara så löser han det med sin smartness. Sen är han grym med pucken, har en enorm kyla. Solid över hela planen. Sen får man inte glömma att han är en kanonkille utanför isen.

Hur stora är chanserna att ni får behålla honom nästa säsong?

– Inte superstora. Det hade varit helt fantastiskt såklart men då får vi nog se till att ta oss upp till SHL.

Kapla själv är inte en man av stora ord men blir givetvis glad av berömmet.

– Absolut, det är alltid kul att få beröm. Men för mig handlar det om att vara så bra jag kan varje dag för att hjälpa laget att vinna matcher. På det stora hela är jag nöjd även om det hela tiden finns små saker i spelet man vill förbättra.

Och det försöker han alltid göra. Efter varje VIK-träning är Kapla bland de som stannar kvar längst för att nöta extra.

– Mitt slutgiltiga mål är att ta mig tillbaka till NHL en dag och för att komma dit måste jag bli bättre hela tiden och det blir man genom att träna.

Hur ser vägen dit ut?

– Såklart har tanken på nästa säsong slagit mig men jag försöker inte oroa mig för mycket för det utan som jag sa, det handlar om att vara så bra som möjligt varje dag för mitt lag. Om det leder till att jag nästa säsong kommer tillbaks hit, spelar i SHL eller AHL eller NHL får vi se. Det tar jag ställning till när det behövs.

VIK är inför fredagskvällens match mot BIK Karlskoga åtta i en jämn tabell. Med 13 omgångar återstår börjar det dra ihop sig.

– Det är verkligen ett tight race, roliga matcher väntar. Jag tycker vi har ett bra lag och förhoppningsvis kryddas det med att vi får tillbaka någon eller några av våra mer offensiva spelare som är skadade, säger Kapla.

Karta: Plivit Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!