Horskys tankar inför premiären: "Vågar inte ha halsduk"

Tranås mot Vimmerby. Kan det bli bättre? Nä, just det. Det är en vecka kvar nu till premiären. Och så har vi en viss Phil Horsky som tränare i TAIF. Hur går dina tankar inför matchen? "Det är såklart, väldigt, väldigt speciellt för mig", säger han.

Rivalmöte, direkt. Om en vecka möts Tranås och Vimmerby i premiären av Allettan. TAIF tränas av Vimmerbys förre tränarikon Phil Horsky.

Rivalmöte, direkt. Om en vecka möts Tranås och Vimmerby i premiären av Allettan. TAIF tränas av Vimmerbys förre tränarikon Phil Horsky.

Foto: Arkiv

Ishockey2023-12-21 19:30

Under sina år blev österrikaren Phil Horsky en stor tränarprofil i Vimmerby Hockey – och nådde stora framgångar. Med sin kravbild, sin struktur och sin noggrannhet lyfte han hockeyn ett par nivåer i VH. Sen väntade andra uppdrag, i Vita Hästen, i Italien och numera i Tranås AIF. Som vi ändå får kalla är Vimmerbys stora rival sett till de senaste tio åren. Ni minns väl alla heta drabbningar som varit mellan lagen. Nu är det ett tag sedan de möttes i tävlingssammanhang, men om bara en vecka är det dags igen.

Förstå att det är ett superhajpat möte, av flera orsaker då. Premiär i Allettan, rivalmöte och Phil Horsky som tränare för motståndarna.

Horsky själv ser såklart fram mot den här matchen.

– Det ska bli jätteroligt. Jag hade så många fantastiska år i Vimmerby och trots att jag kanske inte har samma kontakt längre, så är det ändå många som jag hör av via sms och liknande. Det kanske är just det som jag tar med mig allra mest från den tiden, relationerna man skapade med så många människor, säger han precis efter ett nyss avslutat träningspass med Tranås.

Hur var förresten säsongen i Italien (HC Pustertal) och ICEHL?

– Mycket, mycket bra. Det var lärorikt och samtidigt ganska tufft. Jag började som assisterande, men sen fick jag huvudansvaret.

Sen blev längtan till Sverige för stark, Tranås hörde av sig och det blev ett nytt spännande uppdrag för den karismatiske tränaren.

– Det passade bra för mig. Familjen bor i Örebro och det tar inte så lång tid att åka emellan. Dessutom har jag en övernattningslägenhet här i Tranås.

Hockey då. Hur trivs du i din nya miljö?

– Bara bra. Resultatmässigt har det gått över förväntan. Vi har en bra grundserie bakom oss och jag känner att vi tagit steg i processen och utvecklingen. Jag trodde innan att vi skulle vara ganska så målsnåla, men vi har hittat en bra offensiv och spelar en kreativ hockey där vi går starkt mot kassen. Vi har fått ett tydligt DNA och en identitet och som du vet gillar jag hög arbetsmoral. Den finns här. På många sätt påminner Tranås en del om Vimmerby.

På vilket sätt?

– Det är en liten stad, där hockeyintresset är stort. Här finns en stomme av spelare som driver på hårt och som vill något med sin hockey. Här är visserligen stommen yngre än den i Vimmerby. Sen är färgerna desamma, svart och gult. Det är också en bra förening med fina människor kring laget.

Många av de ledande spelarna från när Tranås och Vimmerby matchade som mest mot varandra är inte kvar, men här finns ändå spelare som Pontus och Petter Eklöf, Erik Brissle och Markus Ruuskanen, med flera år bakom sig i TAIF.

Vad har ni för mål i Allettan?

– Vi är ganska så oprövade och slutspel är ett mål. Det kommer att bli tufft, men jag tycker att vi har en bra utveckling. På något sätt är föreningen värd att det ska gå bra. Klubben har missat att gå till slutspel de senaste säsongerna.

Vilka ser du som favoriter?

– Vimmerby med den satsning som gjorts nu och Karlskrona. De är enligt mig huvudfavoriterna, sen har vi Halmstad och Kristianstad, som säkert också kommer att vara med däruppe i toppen.

Och som sagt, om en vecka smäller det i Bredstorpshallen. Premiär mellan TAIF och VH.

– Det ska bli roligt, men frågan är om jag vågar ha på mig en halsduk. Du vet, jag hade alltid det i Vimmerby och då kanske alla tror att det är en VH-halsduk, haha.

Phil Horsky är numera i Tranås.
Phil Horsky är numera i Tranås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!