Högberg fixar biffen – på och utanför isen

Marcus Högberg fixar biffen – både i hockeykassen och i hamburgerrestaurangen. Den från NHL hemvändande målvaktsstjärnan knäckte både Frölunda och Luleå. –De kallade mig "den svenske kocken" i Ottawa, säger han och skrattar efter andra 2–1-vinsten i följd efter förlängning.

Marcus Högberg, matlagningsintresserad målvakt i Linköping. Arkivbild.

Marcus Högberg, matlagningsintresserad målvakt i Linköping. Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2021-12-06 21:19

Linköping hade stora bekymmer på målvaktspositionen förra säsongen efter att Jonas ”Monstret” Gustavsson hoppade av en vecka före SHL-premiären.

Andremålvakten Niklas Lundström höll inte måttet och panikvärvade Jussi Rynnäs var långt från matchform.

Därför hämtades Marcus Högberg tillbaka från sina fyra år i Kanada – med bland annat 42 NHL-matcher för Ottawa Senators.

Nu har 27-åringen hittat superformen – med bara totalt två insläppta puckar mot topplagen Frölunda och Luleå och dubbla vinster med 2–1 efter förlängning. Han delar rollen som burväktare med David Rautio – men har vaktat kassen fyra matcher i rad.

– Kroppen känns väldigt bra, jag fortsätter gärna att stå de två sista omgångarna innan juluppehållet. I början av serien ville jag kanske lite för mycket och var lite fladdrig, men har jobbat med tålamodet och utnyttjar min skridskoåkning bättre, säger Marcus.

Bättre bakåt

Högberg hann med tre hela säsonger med LHC i SHL innan han drog i väg för ett äventyr på andra sidan Atlanten – som mestadels innehöll spel med Belleville Senators i AHL.

– Jag har nog utvecklats när det gäller det mesta sedan dess, men framför allt närspelet – eftersom det är intensivare, fler skott och mycket trafik framför burarna där borta.

Linköping har precis som i fjol haft en svajig höst. Men defensiven är stabilare och inte minst även målvaktsspelet.

– Det känns som att vi har satt vårt spel allt bättre och utespelarna sliter något grymt på isen. När alla spelar så uppoffrande och aggressivt i vår box är det förstås mycket lättare att vara målvakt.

Farsan i buren

Mycket har hänt i Högbergs liv på sistone – med flytt hem till Linköping och en helt nu roll. Den 9 november blev han nämligen pappa till Carl-Erik.

– Det är fantastiskt roligt och häftigt, nästan lite svårt att förstå. Även om det bara har gått knappt en månad känner jag mig redan nu mer avslappnad när jag spelar.

Men Marcus klarar den biffen också – liksom han gör på en av Linköpings lokala hamburgerrestauranger.

Där har han sin egen "Höggas burgare".

– Jag fick en förfrågan att komponera den och tog hjälp av några lagkompisar. Det var jäkligt kul och den blev väldigt god. Hemligheten är mycket kött och få ingredienser (haha).

Svenske kocken

Högberg gillar att laga mat och fick ett speciellt smeknamn av klubbpolarna i Ottawa.

– De döpte mig till den svenske kocken. Men jag tror mest att det beror på att jag mest mumlade något på engelska när jag pratade.

Under måndagen tog Luleå ledningen genom Konstantin Komarek i första perioden. Sedan stängde målvaktsstjärnan igen helt. Broc Little kvitterade – och Christoffer Ehn ordnade 2–1 i förlängningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!