Här är detaljen som VH är klart bäst på i serien

Vimmerby Hockey är klart bäst i serien – på tekningar. Är det en tillfällighet eller beror det på något annat? "Vi har väldigt många duktiga tekare i laget och det är en jätteviktig detalj i spelet", säger Phil Horsky.

Vimmerby Hockey är bäst i serien på tekningar. "Det är en stor trygghet", säger Phil Horsky.

Vimmerby Hockey är bäst i serien på tekningar. "Det är en stor trygghet", säger Phil Horsky.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2021-03-12 21:15

Han var själv en skicklig tekare under sin framgångsrika spelarkarriär. 

– Det var något av min specialitet i Österrike, säger VH-tränaren och det märks tydligt hur han brinner för det här med tekningar. 

– Det är en hel vetenskap och själva tekniken går att bryta ner i många olika saker. Mycket handlar om balans, men också förstås om styrka i bål, armar och ben. Sedan är det viktigt att läsa av motståndarens tekare, hur de ställer upp och vad de har för styrkor. 

En titt i statistiken för den södra Allettan avslöjar att Vimmerby har fyra spelare topp-25 i serien, där Philip Rondahl är trea med 60.10 procent vunna tekningar, Mathias Wigley är femma med 59.01, Pierre Gustavsson är på 15:e plats med 53.81 och Jakob Karlsson är på plats 25 med 50.30 procent. 

Laget då?

Jodå. Vimmerby toppar tekningsligan med 55.99 procent. Tvåan på listan är serievinnande Nybro med 52.15 procent. Lördagens motståndare Troja är trea med 52.00 prick. Sämst i "klassen" är Karlskrona med 44.74. 

VH är faktiskt bäst både på hemmais och bortais. Hemma ligger Vimmerby på hela 60.96 procent. Noterbart är också att det skiljer markant för alla lag beroende på om de spelar hemma eller borta. Störst differens har Mörrum, med 55.56 procent tekningsvinster i Jössarinken – och bara 40.60 procent på bortais.

Tränar ni extra mycket på tekningar, eller vad beror er fina statistik på?

– I början av säsongen tränade vi extra, men nu kör några av killarna individuellt i slutet träningarna, säger Phil Horsky.

– Wigley (Mathias) är alltid bra på tekningar och nu har Rondahl (Philip) kommit fram med höga siffror. Han och Pierre Gustavsson vinner många viktiga tekningar i försvarszon och i boxplay. 

Har ni olika varianter när ni tekar?

– Ja, det finns varianter för olika situationer. Alla fem utespelare på isen vet vad de ska göra, oavsett om vi vinner eller förlorar. Innan matcherna går vi igenom vad motståndarna har för varianter, offensivt och defensivt. Vi påminner också våra tekare om att kolla motståndarnas statistik för de spelare de kommer att teka emot. 

Horsky lyfter också fram tryggheten det ger laget att ha så många skickliga tekare. 

– Är vi tillbakatryckta och tvingas slå till icing vet vi att vi har stora möjligheter att vinna eller "kryssa" i tekningarna i försvarszon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!