Guide till SM-kvartarna – så går det

Inget lag utanför topp fyra i grundserien har vunnit SM-guld på hela 2000-talet. Så kan regerande mästarlaget Frölunda kasta in handduken redan nu? Blir det Växjö, Rögle, Leksand eller Skellefteå som gör upp om det?

Marek Hrivik, i mitten, utsågs i veckan till SHL:s bäste spelare och fick Guldhjälmen. Blir det guldskimmer över Leksand i SM-slutspelet? Arkivbild.

Marek Hrivik, i mitten, utsågs i veckan till SHL:s bäste spelare och fick Guldhjälmen. Blir det guldskimmer över Leksand i SM-slutspelet? Arkivbild.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ishockey2021-04-09 14:07

Frölunda och Färjestad tog sig till kvartsfinal via segrar i åttondelsfinalerna i veckan.

Nu ger sig resten av SHL-lagen, de sex främsta, in i leken.

I ett slutspel där ett coronautbrott kan få ödesdigra sportsliga konsekvenser med walkover (wo) som följd.

Öppnar det för skrällar?

Eller blir det som hittills under 2000-talet att vinnaren av Le Mat-pokalen kommer från något av de fyra bästa gängen i grundserien.

Senast att bryta mönstret var Brynäs som 1999 tog guld efter att ha slutat femma i serien.

Här är kvartsfinalserierna med TT:s tips:

Start på lördag:

Växjö (1)–Färjestad (8).

Inbördes möten: 2–2 i matcher.

Formkurvan, fem senaste, Växjö: 3 segrar–2 förluster. Färjestad: 4–1 (inkl åttondelar).

Resten av matchserien: 11, 13, 14, eventuellt 16, 18 och 20/4.

Håll ögonen på: Viktor Fasth, Växjös 38-årige målvaktsfantom som gjort comeback i landslaget efter en supersäsong. Fasth vann målvaktsligan i grundserien och tog hem Honken Trophy för fjärde gången.

Kommentar: Medan de flesta lag denna märkliga säsong haft formkurvor som liknat dramatiska alplandskap har Smålandslaget legat på en stabil och hög nivå hela tiden. Sam Hallams lag kliver in i slutspelet som favoriten att slå – det blir alldeles för tufft för ett ojämnt Färjestad.

TT tippar: Växjö vidare med 4–1.

Rögle (2)–Frölunda (7).

Inbördes möten: 2–2 i matcher.

Formkurvan, fem senaste, Rögle: 2–3. Frölunda: 3–2.

Resten av matchserien: 11, 13, 14, ev 16, 18 och 20/4.

Håll ögonen på: Simon Ryfors, Rögleforwarden som sköt 25 mål och delade skytteligasegern med Färjestads Daniel Viksten. 23-åringen, hockeyfostrad i Hanhals, har lyft på ett spektakulärt sätt från förra säsongens sex mål.

Kommentar: Rögle imponerade nästan hela grundserien, men orkade inte ända in i kaklet. Nu har Ängelholmslaget fått ladda batterierna i 14 dagar och det kan behövas mot ett regerande mästarlag som blandar högt och lågt. Kan bli en lång rysarserie, men den skånska spetsen avgör.

TT tippar: Rögle vidare med 4–3.

Söndag:

Leksand (3)–Örebro (6).

Inbördes möten: 3–1 i matcher till Örebro.

Formkurvan, fem senaste, Leksand: 5–0. Örebro: 2–3.

Resten av matchserien: 12, 14, 15, ev 17, 19 och 20/4.

Håll ögonen på: Marek Hrivik, Leksandscentern som i veckan röstades fram till SHL:s bäste av spelarna själva och belönades med Guldhjälmen. Vann poängligan i grundserien med 51 poäng, 14 mål och 37 assist.

Kommentar: Formkurvan talar för Leksand, säsongens möten för Örebro. Leksands sensationella kliv från botten till toppen har gått i raketfart, medan Örebro gjort resan över tid. Närkelagets bredd kan ta udden av Leksands spets.

TT tippar: Örebro vidare med 4–3.

Skellefteå (4)–Luleå (5).

Inbördes möten: 3–1 i matcher till Skellefteå.

Formkurvan, fem senaste, Skellefteå: 4–1. Luleå: 3–2.

Resten av matchserien: 12, 14, 15, ev 17, 19 och 20/4.

Håll ögonen på: Nils Lundkvist, den 20-årige Luleåtalangen som vann backarnas målliga i grundserien med 14 fullträffar. För den spelskicklige backen blir norrderbyt en familjeaffär då pappa Niclas är sportsligt ansvarig i Skellefteå.

Kommentar: Skador och dålig form har gjort att det Luleå som inför säsongen var en av de hetaste guldkandidaterna nu känns betydligt svalare. Skellefteå har gått motsatt väg, plockade hem både Melker Karlsson och Pär Lindholm från NHL och har vunnit 19 av 24 matcher efter nyår.

Tips: Skellefteå vidare med 4–2.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!