Guide: Det du behöver veta inför ishockey-VM

Finland är favorit till andra raka VM-guldet i ishockey. Men Tre Kronor utmanar och vill ta första titeln på fem år. Här är allt du behöver veta inför VM.

Sverige slog Finland i VM-genrepet, men Finland är favorit till VM-guldet. Arkivbild.

Sverige slog Finland i VM-genrepet, men Finland är favorit till VM-guldet. Arkivbild.

Foto: Johan Löf/TT

Ishockey2023-05-09 15:52

+ Därför avgörs VM i Finland igen

Ryska S:t Petersburg skulle ha arrangerat årets VM. Men i april i fjol beslutade Internationella ishockeyförbundet IIHF att frånta Ryssland värdskapet på grund av invasionen av Ukraina. Efter bara några veckor hade IIHF gjort klart med nya VM-värdar – Tammerfors, som även var spelort 2022, samt Riga, som var spelort 2021, tar över. Ryssland och Belarus får liksom i fjol inte vara med i ishockeymästerskap.

+ Så här spelas VM

Två grupper med åtta lag i varje där alla möter alla. De fyra bästa lagen i varje grupp går till kvartsfinal.

Grupp A (Tammerfors): Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Sverige och USA.

Grupp B (Riga): Kanada, Tjeckien, Kazakstan, Lettland, Norge, Slovakien, Slovenien och Schweiz.

I kvartsfinalerna den 25 maj möter gruppettorna det fjärdeplacerade laget från den andra gruppen och grupptvåorna möter grupptreorna.

I semifinalerna den 27 maj möter det högst rankade laget det lägst rankade. Rankningen avgörs av placering i gruppspelet, poäng i gruppspelet, gjorda mål i gruppspelet och slutligen seedning inför turneringen. Bronsmatch och final spelas den 28 maj.

+ Sveriges gruppspelsmatcher

12 maj: Sverige–Tyskland (19.20)

14 maj: Sverige–Österrike (19.20)

15 maj: Finland–Sverige (19.20)

18 maj: Ungern–Sverige (15.20)

20 maj: Sverige–Frankrike (19.20)

22 maj: Danmark–Sverige (15.20)

23 maj: Sverige–USA (15.20).

+ Nej tack från NHL-svenskar

Som vanligt har Tre Kronors förbundskapten, i år den nye Sam Hallam, fått många nej från NHL-spelare. Bland dem finns Bostons succémålvakt Linus Ullmark och San Joses backstjärna Erik Karlsson som båda kan utses till säsongens bästa på sin position. Lägg därtill Vancouver-forwarden Elias Pettersson, av försäkringsskäl, och de skadedrabbade Victor Hedman, Tampa Bay och Nicklas Bäckström, Washington. Samt Los Angeles skyttekung Adrian Kempe och Minnesota-målvakten Filip Gustavsson.

+ Aktuella NHL-spelare

VM-klara svenska NHL-spelare: Jesper Wallstedt, Minnesota, Jakob Silfverberg, Anaheim, Lucas Raymond, Detroit, Jonatan Berggren, do, Rasmus Sandin, Washington, Alexander Nylander, Pittsburgh, Patrik Nemeth, Arizona, Carl Grundström, Los Angeles, Fabian Zetterlund, San Jose.

Kan få frågan snart: William Nylander, Toronto. Florida är nära att slå ut Toronto i Stanley Cup-kvartsfinalen, leder med 3–0 i matcher, och då kommer sannolikt Nylander få frågan om VM-spel. Lillebror Alexander Nylander har sagt att han gärna vill spela tillsammans med William i VM.

+ Favoriter

Finland är favorit till att ta ett andra raka VM-guld och ett tredje guld på fyra år. I fjol tog Finland en historisk dubbel då man tog både OS- och VM-guld. Blir det en ny VM-titel har man tagit två raka guld på hemmaplan. Kanada tillhör också favoriterna då man spelat final mot Finland i de tre senaste VM-upplagorna.

Det är svårt att säga hur stora chanser Sverige har att ta guld. Klart är i alla fall att Tre Kronor slog Finland i två av tre möten före VM. Sverige har inte tagit VM-guld sedan 2018. Målet för den nye förbundskaptenen Sam Hallam är att Tre Kronor ska gå till VM-final.

+ Tre VM-stjärnor

VM:s i nuläget största stjärna är finländaren Mikko Rantanen, som var med och tog Stanley Cup-titeln i fjol med Colorado, och som också var med och överraskande bli utslagen redan i åttondelsfinal i år av Seattle. Rantanen svarade för 105 poäng i NHL:s grundserie, 55 mål och 50 assist.

En annan stor profil är den finländske stortalangen Kaapo Kakko, 22, som redan innan han blev drafttvåa 2019 hade varit med och tagit VM-guld och avgjort JVM-finalen samma år. Kakko spelar i New York Rangers.

En meriterad NHL-svensk i VM-truppen är Jakob Silfverberg som har silver både från VM och OS. Men de meriterna är inte helt nya, från 2011 respektive 2014. 32-åringen har inte spelat i Tre Kronor sedan 2017. Nu är Anaheims assisterande kapten med som en ledare i laget, enligt förbundskaptenen Sam Hallam.

+ Så har det gått senaste VM-turneringarna

2022: Finland värdland. Finland guld, Kanada silver, Tjeckien brons. Sverige sexa.

2021: Lettland. Kanada, Finland, USA. Sverige nia.

2020: Inställt på grund av coronapandemin.

2019: Slovakien. Finland, Kanada, Ryssland. Sverige femma.

2018: Danmark. Sverige, Schweiz, USA.

2017: Tyskland och Frankrike. Sverige, Kanada, Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!