Georgsson bekräftar – Karlin lämnar: "Resan går vidare"

Västerviks IK:s sportchef Emil Georgsson gästade Hockeypuls podcast där han bland annat berättar om sorgen efter pappans självmord, jakten på Mattias Karlins ersättare och pekar ut sin bästa värvning.

Emil Georgsson var gäst i Sportexpressens hockeypodcast "Hockeypuls", i avsnittet som släpptes under torsdagen.

Emil Georgsson var gäst i Sportexpressens hockeypodcast "Hockeypuls", i avsnittet som släpptes under torsdagen.

Foto: Jonathan Åhman

Ishockey2021-04-15 14:43

Det är Sportexpressens reporter Adam Johansson som håller i podcasten och dagen efter VIK:s förlust mot Timrå i den sjätte semifinalen, alltså i onsdags, satte sig Johansson och Georgsson ner. De pratade såklart mycket om VIK:s framgångrika säsong och hur Georgsson jobbar med scouting i sin roll som sportchef för att hitta nya fynd.

Fokus riktades också på Mattias Karlins sorti – och jakten på hans ersättare. Georgsson bekräftar att man kommer behöva hitta en ny huvudtränare.

– Vi vet om att han (Karlin) inte kommer att träna Västervik. Det blir såklart en stor förlust, han har varit fundamental för hela föreningen. Samtidigt visste vi att den här dagen skulle komma. Vi får repa mod, men jag har stor tilltro till vår förening och vår resa ska gå vidare.

undefined
Mattias Karlin

På frågan vem som tränar VIK nästa säsong svarar han:

– Vi får se. Det viktigaste, som jag ser det är, är att det är någon som är van vid att jobba med samma förutsättningar för att undvika en kulturkrock, eller vad man ska kalla det. Här i VIK handlar det om att kavla upp ärmarna.

Några korta snabbfrågor hanns också med. Georgsson pekar ut Darren Nowick som en av sina bästa värvningar men landar till slut i säsongens succéback Michael Kapla. I andra änden finns Erik Nyström som gjorde en misslyckad säsong 2019/20.

– Vi hade stora förhoppningar på honom men det blev inte bra och det var nog båda sidors fel, säger Georgsson om Nyström.

undefined
Erik Nyström var en misslyckad värvning, enligt Georgsson.

Samtalet kretsar också kring hur han ser på sin egen framtid i branschen och där är Georgsson, med två barn och fru i Västervik, tydlig med att han vill ha basen kvar här men att han "har hoppat på det här för att bli så bra som möjligt jag skulle absolut vara nyfiken för andra möjligheter". Dock inte än.

– Idag skulle jag tacka nej till SHL om frågan kom. Jag skulle bli smickrad men det gäller att vara redo att göra ett bra jobb, annars blir du kortvarig.

Ekonomi är en stor del av Georgssons jobb och i podcasten berättar han att VIK:s spelarbudget inför den just avslutade säsongen skars ner från 7 till 6,3 miljoner men att man till slut kommer att landa runt 6,4 eller 6,5 miljoner, att jämföra med flera klubbar som ligger runt 10 miljoner eller i vissa fall ännu mer.

En portion av samtalet handlar om det som Georgsson beskriver som sin tuffaste motgång. Förlusten av pappa Lennart, som tog livet av sig för tio år sedan.

– Jag tror att jag än i dag inte bearbetat det fullt ut. Det var en tuff tid.

Hockeypuls: Hur fick du beskedet?

– Jag var bara 25 år och det var mycket fokus på min mamma som levt med honom hela livet. Det var hennes livskamrat och då riktades mitt fokus mot henne, och det gjorde kanske att man inte tog tag i sig själv. Jag har en tydlig bild över varför det blev som det blev. Jag tror inte att man ska kritisera ett sådant beslut, man mår bara jävligt dåligt. Har man inte varit i den situationen kan man inte föreställa sig vad som händer. 

Hur har ditt perspektiv på livet förändrats?

– Det är på senare år jag börjat reflektera över det. Som 25-åring är man inte så jävla smart. Du tänker att livet bara kommer rulla på. När det blir högtider och man upplever något roligt, då märker man att han inte finns kvar för det är ögonblick som jag hade velat dela med honom.

Podcasten sträcker sig i en dryg timma och hela avsnittet finns på Spotify.

Georgssons VIK-karriär

Emil Georgsson värvades först till Västerviks IK, då i division 2, under hösten 2006 då han anslöt från divion 1-laget Team Upsala. Säsongen efter var han en nyckelspelare då laget tog klivet upp i division 1. Efter den turbulenta säsongen 2009/10 med uppsagda kontrakt lämnade han VIK för spel i Vimmerby. Också där ledde han laget till avancemang till division 1. Efter två säsonger i Vimmerby blev det åter spel i VIK 2012-2018 och karriären avslutades med två Hockeyallsvenska säsonger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!