Gammal bekant ordnade tung IKO-förlust

IK Oskarshamn åkte på en tung 1–3-förlust mot Skellefteå efter att tidigare lagkamraten Oskar Nilsson avgjort för hemmalaget. Nu ligger man på negativ kvalplats efter att Brynäs tagit klivet förbi i SHL-tabellen.

Oskar Nilsson sänkte sitt gamla lag. Arkivbild.

Ishockey2021-03-20 17:33

Oskar Nilsson lämnade Oskarshamn för Skellefteå inför den här säsongen.

Det blev två år i IKO för Nilsson som nu kämpar i toppen med sitt Skellefteå. Samtidigt slåss hans tidigare klubb för att stanna kvar i svensk ishockeys högsta serie. Och nu har Nilssons klubba sett till att Oskarshamns situation har försvårats.

Vid ställningen 1–1 och en halv period kvar att spela befann sig Nilsson väl positionerad i slottet. Jacob Andersson lade en låg, hård puck mot mål varpå Nilsson satte dit klubban och styrde in 2–1.

– Det var skönt. Det var mycket känslor där. Skönt, mer än så kan jag inte säga, säger Nilsson i C More och får frågan om det är en tudelad känsla:

– Det är klart, lite grand. Men samtidigt har jag noll känslor för de nya som jag inte känner i det laget. Det är inte det lag jag lämnade som står där i dag. Mitt lag är Skellefteå, säger han.

På nedflyttningsplats

Några minuter senare såg Oscar Möller till att utöka ledningen för Skellefteå.

Oskarshamn gjorde vad man kunde för att hämta ikapp det tuffa underläget, men det gick inte. Möllers mål var det som drog ner ridån helt och Skellefteå vann med 3–1.

Samtidigt under lördagen vann bottenkonkurrenten Brynäs mot HV71 och ligger därmed två poäng före Oskarshamn – som nu befinner sig på negativ kvalplats – med tre matcher kvar att spela.

Oskarshamn missade tidigare i matchen ett gyllene läge att få offensiven att kugga igång. Pär Lindholm hade då gett Skellefteå ledningen men med runt sex minuter kvar att spela av mittperioden fick Oskarshamn spela fem minuter i powerplay.

Andreas Wingerli träffade Nichlas Torp högt med en tackling och tilldelades matchstraff för charging. Men efter fem minuters spel i powerplay hade Oskarshamn inget mål att visa upp och underläget stod sig mittperioden ut.

Åtta raka förluster

I Leksand vann hemmalaget med 2–1 mot Luleå. Segerorganisatör blev Emil Heineman som först satte 1–0 för att sedan fint assistera Marek Hrivik till Leksands andra mål.

Det var Luleås åttonde raka förlust och med tre matcher kvar att spela av grundserien jagar man en direktplats till slutspelet.

– Vi har varit lite skrala i starten av matcherna, sen har vi kommit tillbaka och skapat chanser. Men det är väldigt mycket uddåmalsförluster och det är inte likt oss. Det får vi ändra på, säger Luleås tränare Thomas Berglund i C More.

Stjärnan utgick

Luleås nyckelback Erik Gustafsson fick en smäll mot knäet i andra perioden och utgick. Backen vände upp i anfallszon och Leksands Fredrik Forsberg fullföljde tacklingen. Gustafsson fick rejält ont och grinade illa – och Forsberg fick matchstraff.

Efter slutsignal hade Thomas Berglund ingen aning om hur läget var med Erik Gustafsson.