Frölunda tog greppet: "Gillar sån hockey"

Regerande mästarlaget Frölunda tog greppet direkt i SM-finalreprisen mot Djurgården. Göteborgslaget vann den första åttondelsfinalen i SM-slutspelet på bortaplan med 3–1 och kan avgöra hemma på onsdag.

Stefan Elliott gratuleras av Max Friberg (12) efter sitt 2–1-mål i Frölundas seger borta mot Djurgården.

Stefan Elliott gratuleras av Max Friberg (12) efter sitt 2–1-mål i Frölundas seger borta mot Djurgården.

Foto: Jessica Gow/TT

Ishockey2021-04-05 17:43

– Vi visar att slutspelet är i gång och gillar att spela sån hockey, säger Frölundaforwarden Mats Rosseli Olsen, som gjorde ett av målen, till C More.

Senast det spelades slutspelshockey – fjolårets slutspel ställdes ju in på grund av coronapandemin – möttes lagen i SM-final med Frölunda som vinnare. Den här säsongen har båda lagen haft det motigare.

Djurgården tog sig in i slutspelet som sista lag – men bara tack vare att andra resultat gick rätt väg när djurgårdarna själva spelat klart i grundserien.

Frölunda slutade sjua i grundserien och missade en direktplats till kvartsfinalerna efter några skakiga månader efter nyår då framför allt målskyttet fallerat.

Utan kaptenen

Nu kom dessutom Frölunda till spel utan skadade lagkaptenen Joel Lundqvist som fortfarande rehabiliterar efter sin käkoperation.

Men optimismen är fortfarande stor hos mästarlaget och tränaren Roger Rönnberg pratar om SM-guld – även om statistiken talar emot Frölunda. Inget lag utanför topp fyra i grundserien har vunnit guld under 2000-talet.

– Vi har många som har varit med och spelat slutspel förut och även om man försöker ta fram de känslorna i varje seriematch också så är det enklare i slutspelet, förklarar Rosseli Olsen skillnaden på Frölunda i grundserie kontra slutspel.

Djurgården inledde piggast och tog ledningen redan efter 2.07 då hårdföre defensive backen Tom Nilsson – ett mål i grundserien – hittade rätt bakom en skymd Johan Mattsson i Frölundamålet.

Vände i andra

Sedan kom Frölunda tillbaka, men problemen med effektiviteten fortsatte.

Åtminstone ett tag.

I andra perioden kom utdelningen och laget vände till 2–1:

+ Mats Rosseli Olsen styrde in kvitteringen bakom Mantas Armalis efter en lång press i Djurgårdszonen efter 7.59.

+ Med bara fem tiondelar kvar av mittperioden sköt Stefan Elliott 2–1 i numerärt överläge bakom en skymd Armalis. Snacka om psykologiskt mål.

Efter det orkade inte Djurgården resa sig.

I stället för en hemmaforcering i tredje perioden var det Frölunda som skapade heta lägen och vann skotten med 10–3 (totalt 36–19).

Men 3–1-målet dröjde och kom först med en minut kvar då Nicklas Lasu avgjorde i tom kasse sedan hemmalaget plockat ut målvakten.

Djurgården måste vinna två raka matcher i Göteborg för att gå vidare till kvartsfinal. Avgående tränaren Robert Ohlsson säger:

– Vi måste få upp skridskoåkningen och sedan blir det för lite tid för oss i anfallszon. Vi får inte fast pucken och där måste vi vara mer. Frölunda är inte lika bra i egen zon som de är i anfallszon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!